Antibakterijsko sredstvo
13

Šest načina na koje možete koristiti jabukovo sirće u svom domu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jabukovo sirće ljudi koriste za mnogo stvari. Kuhari ga koriste kao sastojak za pripremu raznih salata, drugi ga pak koriste kao ljekovito sredstvo za razne bolesti uključujući probleme s probavom i upalu grla.

Otkrivamo vam još nekoliko načina na koje možete koristiti jabukovo sirće.

Oslobodite opeklina od sunca

Nanošenje jabukovog sirćeta na opekline stari je narodni lijek za ublažavanje boli. Iako ne postoji potvrda nauke zbog čega je to tako, postoji mnoštvo dokaza da jabukovo sirće može ublažiti opekotine od sunca. Meotda: Razrijedite sirće 2:1 vodom, nanesite smjesu na krpu i nježno masirajte mjesto opekotine.

Omekšajte stopala

Nagradite svoje umorne noge spa tretmanom od jabukovog sirćeta. Jabukovo sirće je antibakterijsko i antigljivično sredstvo, pa ga ove osobine čine izvrsnim sredstvom za kupku stopala. Metoda: Namočite stopala u otopinu od dvije šoljice jabukovog sirćeta i četiri šoljice tople vode. Nakon tretmana nanesite hidratantnu kremu. Nakon sedam dana vaša stopala će mirisati svježe i biti mekša.

Riješite se neugodnog mirisa cipela

Ukoliko vam u omiljenim cipelama imaju neugodan miris, ne morate ih bacati. Osvježite ih jabukovim sirćetom. jabukovo sirće ima dezinfekciona svojstva što znači da može uništiti bakterije iz vaših omiljenih cipela. postupak: Unutrašnjost i vanjski dio cipela obrišite krpom umočenom u otopinu od 1/2 šoljice jabukovog sirćeta, 1/2 šoljice vode i 1 kašičicu praška za pecivo. Ostavite cipele nekoliko sati da se osuše prije upotrebe.

Prirodni šampon

Jabukovo sirće pomaže uravnotežiti pH vrijednosti vaše kose. Također je antimikrobno, što znači da će neutralizirati bakterije i gljivice u kosi. Metoda: Nakon šamponiranja i upotrebe regeneratora, masirajte razrijeđenu mješavinu jabukovog sirćeta i vode (omjer 1: 2) u vlasište. Isperite i ponovljajte dvije sedmice da bi vidjeli zadovoljavajuće rezultate.

Izbijelite zube

Uz pomoć jabukovog sirćeta možete izbijeliti zube. Postupak: Očistite zube pastom od jabukovog sirćeta i sode bikarbone (omjer 2: 1), potom operite zube pastom za zube.

Očistite hrđu na alatu

Bilo da vraćate set starog alata ili je vaš omiljeni predmet zahrđao, jabukovo sirće će očistiti sve tvrdokorne mrlje hrđe. Postupak: Uronite alat u kiselu otopinu soli i jabukovog sirćeta (1 kašičica po šoljici) i ostavite u otopini najmanje 48 sati. Izribajte alat, a potom ga neutralizirajte potapanjem alata u otopinu sode bikarbone i vode.