Korisne preporuke
5

Savjeti kako očistiti kuhinjske elemente ovisno o materijalima

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U izradi kuhinjskog namještaja koriste se materijali poput drveta, metala, stakla, plastike i drugih. Svaki od njih zahtijeva poseban pristup i metodu čišćenja. Ipak, bez obzira na to od kojeg su materijala, potrebno ih je očistiti. Stručnjaci za čistoću savjetuju kako to učiniti.

1. Drveni ormarići

Drvene ormariće je potrebo čistiti jednom ili dva puta godišnje, međutim, kako bi drvo bilo dugotrajno, potrebno ga je premazati uljem. Ormarići od ovog materijala se mogu očistiti i mješavinom sirćeta i alkohola uz dodatak nekoliko kapljica deterdženta za pranje suđa.

Krpu za čišćenje umočite u tu mješavinu i nježno prebrišite ormariće. Nakon toga obrišitr ih čistom vlažnom krpom, a na kraju utrljajte ulje za namještaj koje sadrži vosak. Takvim načinom čišćenja drvo će zadržati sjaj i dugo izgledati kao novo.

2. Ormarići u boji

Za ovakvu vrstu kuhinjskih elemenata potrebno je da odaberete "nježno" sredstvo za čišćenje kojim ćete prebrisati površinu ormarića, zatim vlažnom krpom isprati, pa posušiti. Ukoliko koristite agresivna sredstva za čišćenje mogli biste skinuti boju pa tako stručnjaci savjetuju da napravite sličnu mješavinu od sirćeta i deterdženta, ali da izostavite alkohol. Naspite je u flašu sa raspršivaćem jer na taj način možete kontrolisati koliku količinu ćete nanijeti. Lagano nasprejajte, prebrišite vlažnom, a zatim suhom krpom.

3. Crni ormarići

Većina se odlučuje za crnu kuhinju zbog toga što je vrlo atraktivan, ali bez obzira na to je li riječ o obojenim materijalima ili tamnom drvetu, crna boja ipak zahtijeva i posebno održavanje. Na takvom namještaju se vidi svaka kapljica, a pogotovo prašina. Zahtijeva nježno brisanje najmanje jednom sedmični vlažnom krpom. To će ujedno spriječiti i taloženje prašine.

4. Bijeli ormarići

Bijeli namještaj zaista djeluje svježe i čisto, međutim, u kuhinji takve tvrdnje "padaju u vodu" s obzirom na to da se i na njemu kao i kod crnog vidi svaka mrlja. Tako da i sa njima trebate isto postupati, najmanje jednom sedmično ormariće čistiti vlažnom krpom, a za svaki slučaj čuvati malenu posudu boje kako biste brzo popravili oštećenja ili ogrebotine koje su uočljive, jer je riječ o svijetlom i samim tim osjetljivom namještaju.

5. Ormarići od laminata

Riječ je o modernim i savremenim kuhinjskim ormarićima. Osim toga, zahvalni su za održavanje zbog toga što ih je najlakše očistiti s obzirom na to da se na površini neće nakupljati površina i masnoće niti će ih ovaj materijal upijati. Dovoljno je prebrisati ih jednom sedmično vlažnom krpom. Za detaljnije čišćenje preporučljivo je koristiti istu mješavinu kao i za drvo (kombinacija sirćeta i alkohola). Bijelo sirće je prirodna kiselina koja će ukloniti naslage hrane, a alkohol, s druge strane, uništava masnoće. Nekoliko kapljica deterdženta za suđe olakšat će u uklanjanju prljavštine.

6. Kako očistiti ručke ormarića

Ručke i okolna područja mogu brzo postati ljepljivi i zamrljani ostacima hrane. Kako biste spriječili gomilanje prljavštine, ručke i područje oko njih redovno brišite vlažnom krpom.

Za nagomilanu prljavštinu koristite mješavinu deterdženta za suđe i alkohola. Kako biste zaista dobro očistili skrivenu prljavštinu, preporuka je jedanput na godinu skinuti ručke i dobro očistiti fronte ormarića prije nego što ih ponovo vratite na mjesto.

7. Kako očistiti udubljenja i izbočine na frontama ormarića

Kod ormarića koji na frontama ima dekorativne udubine ili izbočine, potreban je poseban trud oko čišćenja jer će se upravo na tim elementima najčešće hvatati prašina, prljavština i masnoće.

Možete krpu omotati oko noža te tako doprijeti do teško dostupnih mjesta. Pazite da nož nema šiljasti vrh kako ne bi probio tkaninu i oštetio površinu. Za mala zakrivljenja i uglove može pomoći i obična čačkalica.

8. Kako očistiti ormariće u blizini peći

Poseban izazov su ormarići koji se nalaze blizu peći jer će do njih doprijeti masnoće i ulja tokom pripreme hrane. Najjednostavniji način za uklanjanje takvih tvrdokornih ostataka je kombinacija votke i sapuna za suđe u flaši sa raspršivačem.

Votka će probiti kroz slojeve masti, a deterdžent će je odvojiti od površine. Lagano poprskajte, a na kraju prebrišite vlažnom krpom i osušite ormariće.