Izbjegavajte ih
16

Savjeti dizajnera interijera: Pet grešaka u uređenju doma koje će vam povećati troškove

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Planiranje i uređivanje doma može biti veoma komplikovano jer osim što je potrebno mnogo vremena, uređenje često zahtijeva i velika finansijska ulaganja.
Kako biste izbjegli veliku razliku između želja i budžeta kada uređujete ili dekorišete svoj dom, portal Homes and Gardens donosi savjete dizajnera interijera.

Niste odredili tačan budžet

Određivanje budžeta je prvi korak prilikom uređivanja doma. Dizajner Joshua Smith navodi kako uvijek radi budžet za svaku stvar koju prikaže na tlocrtu. Trebate biti svjesni koliko možete i očekujete platiti za svaku stvar jer će te na taj način uspjeti održati svoj budžet.

Kompromisi u kvaliteti

Prilikom uređenja doma ne treba samo štedjeti već i paziti na kvalitet. Dizajnerica i osnivačica kompanije "Urbanology Designs" Ginger Curtis ističe da je moguće istovremeno urediti dom sa skupim i povoljnim stvarima.

Ona se prisjetila kako je jednom prilikom čak 20 posto budžeta ostavila za jastuke, a to je zato što su oni ostavili poseban dojam u dnevnom boravku kojeg je uređivala. Ističe kako se može uštedjeti velika količina novca ako restaurirate namještaj i kupite neke polovne tepihe u dobrom stanju.

Kupovina namještaja koji je u trendu

Dizajnerica Ginger Curtis također objašnjava kako ne bismo trebali kupovati namještaj koji je u trendu, budući da se oni svakodnevno mijenjaju. U ovom slučaju, bolje bi bilo da kupimo neki klasični namještaj.

Ne obraćate pažnju na dekoraciju

Iako su cijene dekoracija značajno niže od cijena namještaja, one također mogu dovesti do toga da potrošite mnogo novca. To se posebno odnosi ako prakticirate više detalja u vašem domu.

Dizajnerica Victoria Holly kaže nam da je zanemarivanje manjih dodataka u početni budžet vrlo česta greška jer i to treba uzeti u obzir. Ako dovoljno ne pazite, budžet za dekoracije može premašiti budžet za namještaj.

Izbjegavate korištene stvari

Uštedjeti možete ako se ponekad odlučite za kupovinu korištenih stvari. Dizajnerica Victoria Holly navodi kako ljudi znaju potrošiti velike količine na kupovinu novih knjiga kako bi njihove police bile popunjene i pokazale neki poseban efekt. No, ona ističe da ovaj efekt možete postići i kupovinom starih knjiga, koje su znatno povoljnije.