Vodeći brend
300

Salih Teskeredžić dizajnira stilski namještaj u BiH: Gazzda je spoj tradicije i tehnologije

Piše: Mirza Abaz
Foto: H. M./Klix.ba
Salih Teskeredžić (Foto: H. M./Klix.ba)
Gazzda je trenutno jedan od vodećih brendova kada je riječ o dizajniranju stilskog namještaja u BiH. Idejni tvorac ovog projekta je Salih Teskeredžić, nagrađivani produkt dizajner iz Sarajeva, koji je u razgovoru za Klix.ba otkrio na koji način nastaju skice za izradu dizajnerskog namještaja te koliko je važna stolarska tradicija u ovom procesu.

Gazzda trenutno proizvodi namještaj za dnevni boravak, spavaću sobu, predsoblje te komadni namještaj, a jedino što se u njihovom asortimanu ne može pronaći jesu komadi masivnog kuhinjskog namještaja i opreme za kupatilo.

Kako nam na početku razgovora govori Salih Teskeredžić, vlasnik brenda Gazzda i predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, samo ime projekta je nastalo kao neka vrsta parodije na današnje biznismene i gazde, ali pošto je već postojala kompanija s istim nazivom, on je zajedno sa svojom ekipom odlučio u naziv umetuti još jedno slovo "Z" - Gazzda.

Izgled namještaja kao ogledalo filozofije brenda

"Gazzda kao brend je platforma koja u sebi objedinjuje dizajn, razvoj, produkciju, promociju i distribuciju namještaja. Cilj je bio koncentrirati na jednom mjestu kompletnu infrastrukturu, počevši od one kreativne sve do stručnjaka iz oblasti marketinga, ekonomije, transporta itd. Dakle, naš cilj je bio objedniti sve na jednom mjestu kako bismo mogli dizajnirati, razvijati, promovirati i plasirati naše proizvode na tržište, ali sve u saradnji s bh. fabrikama. Naš namještaj se proizvodi u otprilike 15 domaćih fabrika, a cilj je da povećamo broj fabrika u kojima nastaju naši produkti", priča Salih Teskeredžić.

Proizvodnja namještaja u domaćim fabrikama, govori on, je veliki plus iz razloga što je moguće kontrolirati kompletan proces, tj. od dizajna određenog komada namještaja sve do plana distribucije.

"Izgled našeg namještaja je zapravo ogledalo filozofije brenda Gazzda. Sopstvenim snagama proizvodimo originalni bh. proizvod, a posebnu pažnju pridajemo dobrom dizajnu, sirovini te krajnjem klijentu. Gazzda inkorporira prepoznatljive dizajnerske elemente bazirane na minimalističkoj formi koji se temelje na racionalnom odnosu prema upotrebi materijala, a koji su odraz situacije u bh. proizvodnji namještaja. Naši proizvodi su spoj tradicionalne stolarske tradicije i savremene visoke tehnologije. Znači, na svakom našem komadu namještaja možete prepoznati potez ruke našeg majstora", pojašnjava vlasnik brenda Gazzda.

On dodaje kako se svaki proizvod može posmatrati kroz prizmu jednog savršenog trougla. Taj trougao čine dizajn, proizvodnja i prodaja. Teskeredžić ističe da u saradnji s marketingom nastaje dizajn i obratno, tj. da je proizvodnja namještaja usklađena sa zahtjevima tržišta, ali može biti i suprotno.

Namještaj se kupuje u Skandinaviji, Njemačkoj, Izraelu...

"Još uvijek nemamo razvijenu strategiju prodaje na domaćem tržištu pa smo više fokusirani na izvoz. Imamo samo nekoliko naših proizvoda u nekoliko domaćih kompanija za prodaju namještaja i to je to. No, u svakom slučaju imamo u planu da se uskoro razvijamo i na teritoriji BiH. Brend je relativno mlad i orijentirani smo prema našim klijentima na zapadu, do kojih dolazimo mahom prezentiranjem naših proizvoda na sajmovima. Gazzda proizvodi su namijenjeni srednjoj klasi na bogatom zapadnom tržištu, mlađe ljude te ljude koji teže određenoj personaliziranosti kada je riječ o eneterijerskoj opremi. To su klijenti koji teže proizvodu koji neće biti unificiran. Kada je riječ o broju uposlenika, Gazzda trenutno ima 35 stalnih radnika, a u kompletnom procesu s nama sarađuje od 500 do 700 ljudi", dodao je on.

Kako dalje navodi, cilj Gazzde nije masovna produkcija, već namjera da svaki proizvod sa sobom nosi dodatnu vrijednost koja se ogleda u njegovom dizajnu, osmišljenosti i praktičnosti.

"Inače, kada se radi o produkt dizajnu kao disciplini, poznato je da postoji tzv. kraljica dizajna, a to je stolica. To je jedan od najzahtjevnijih dizajnerskih proizvoda zato što su svi problemi dobrog dizajna sadržani upravo u stolici. Da budem jasniji, to su problemi koji su vezani za tehničko-tehnološku stranu, konstrukciju, materijal, statiku, ergonomiju, kompleksnost u proizvodnji itd. Također, stolica zahtijeva i vrlo visok stepen estetike, a uz sve to mora biti i praktična. Ukoliko posmatrate historiju dizajna, primijetit ćete da se o dobrim dizajnerima uvijek govorilo kroz izradu stolice. Na stolici se ogleda umijeće dizajnera, a proces njene izrade od prve ideje do kraja traje sigurno nekoliko godina", kaže Teskeredžić.

On zaključuje da su proizvodi brenda Gazzda danas najzastupljeniji u zemljama Skandinavije, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Izraelu i SAD-u, a cijena stolice u ovim zemljama se kreće od 250 do 400 eura.