Kuća i ured
3

Prodaje se ukleti škotski dvorac u kojem je ubijen kardinal

Klix.ba
Škotski dvorac Ethie kojeg opsjeda duh ubijenog kardinala Davida Beatona prodaje se po cijeni od 2,23 miliona eura.

Dvorac se nalazi u blizini Arbroatha u Škotskoj i u njemu je nekada živio kardinal Beaton. Imao je reputaciju divljeg progonitelja protestanata u 16. stoljeću, a dobio je zasluženu kaznu kada je ga je ubio protestantski plemić koji je objesio njegovo tijelo kroz prozor.

Prema legendi, duh kardinala još uvijek se može čuti kako hoda okolo i unutar dvorca, a hodnicima odzvanja zvuk njegove natečene noge koju je uvijek vukao. Epitetu ukletnog dvorca doprinose tajne stepenice koje vode u kapelu, ukrašene javen sobe i ograđeno dvorište. No, ima tu i predivnih dijelova zbog kojih biste sigurno željeli posjedovati ovaj dvorac. Tu je teniski teren, vanjski bazen, prelijepa fontana s vrtom, a unutrašnjost je uređena sa stilom (veliki broj soba, kamin, velika terpezarija...).

Dvorac je izgrađen u 14. stoljeću. Mala kapela bila je kardinalova dnevna soba, a tajne stepenice koje su vodile do velike dvorane su i dalje na istom mjestu. Beaton je postao kardinal i kancelar Škotske, te je bio veoma moćna ličnost u katoličkoj crkvi. On je ugovorio hapšenje, suđenje i egzekuciju protestantskog svećenika Georgea Wisharta 1545. godine. Godinu dana nakon karidnala je ubio bijesni protestant.

No, ne opsjeda samo njegov duh ovaj dvorac. Svi oni koji su boravili u dvorcu kazali su kako su čuli plač djeteta noću uz zvuk vučenja vagona-igračke po podu. Noćima gosti nisu mogli spavati. Vlasti su tada odlučile da sruše zid prema tajnoj sobi odakle je plač dopirao. Pronašli su skelet djeteta, a na podu pored njega su bila drvena kolica.

Tokom godina restauriran je nekoliko puta, ali je zadržao tradicionalni izgled i stil 14. stoljeća.