Neočekivano rješenje
16

Primijetili ste hrđu na metalnim predmetima u kući? Sredstvo za čišćenje imate u frižideru

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko ste primijetili hrđu na metalnim površinama u vašem domu - sve što vam je potrebno da bi očistili mrlje jeste kečap.

Čelične i druge metalne površine u vašem domu koje se često kvase su posebno sklone hrđi, međutim, to ne znači da ih trebate u potpunosti mijenjati nakon što se pojavi nekoliko tamnih mrlja.

Sve što vam treba jeste kečap. Ne samo da kečap čisti srebro, već "čini čuda" s predmetima od željeza i čelika. Da biste tretirali manje mrlje od hrđe kečapom, nanesite veliku količinu na zahvaćeno područje. Nakon što to učinite, ostavite da se osuši nekoliko sati.

Možete ga koristiti na predmetima kao što je posuđe od livenog gvožđa, na primjer. Iako ovaj trik možda neće dobro funkcionirati na površinama s debelim slojem stvrdnute hrđe, možete dodati malo octa i malo dodatnog kečapa kada se trenutni sloj osuši.

Za tvrdokorne mrlje možete koristiti žičanu četku ili čak  aluminijsku foliju da uklonite hrđu s metala . 

Ukoliko ni to ne pomaže, možete napraviti korak više i napraviti pastu od sode bikarbone i vode, ostaviti da odstoji sat vremena prije nego što obrišete. Ovo bi, u kombinaciji s kečapom, trebalo pomoći da vaši uređaji izgledaju kao novi.