Višestruka korist
48

Pet stvari u spavaćoj sobi koje biste trebali čistiti bar jednom sedmično

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čak i ako u vašim spavaćim sobama provodite minimum vremena odnosno samo prespavate - određene predmete trebate čistiti bar jednom sedmično.

Ako ste odrasla osoba i spavate sedam do devet sati po preporuci stručnjaka, to znači da oko 1/3 svakog dana provodite u krevetu.

Potom, ako obavljate druge aktivnosti u svojoj spavaćoj sobi, kao što je gledanje televizije, onda tamo provodite još više vremena. Kada uzmete u obzir ovu statistiku, važnost održavanja čistoće spavaće sobe postaje još jasnija. Stoga određene predmete u njoj trebate čistiti bar jednom sedmično.

Svake sedmice očistite namještaj od prašine

Odvojite malo vremena za čišćenje namještaja u spavaćoj sobi barem jednom sedmično. Sedmično brisanje prašine sa vašeg namještaja učinit će više od toga da samo izgleda čistije. Pomoći će ukloniti potencijalno štetnu prašinu iz vašeg prostora koja može zadržati olovo, azbest, usporivače plamena i druge potencijalno toksične kemikalije. Redovnim brisanjem prašine, ovi zagađivači se uklanjaju iz vaše spavaće sobe, ublažavajući respiratorne simptome koje mogu uzrokovati, zajedno sa svim drugim potencijalnim komplikacijama uzrokovanim izlaganjem bilo kojim toksičnim kemikalijama.

Usisajte ili obrišite podove kako bi bili bez prašine i alergena

Podove u spavaćoj sobi također treba čistiti svake sedmice kako bi se stvorilo okruženje bez prašine koje neće iritirati simptome alergije ili astme. Minimalno usisavanje jednom sedmično može smanjiti količinu prašine i peruti u prostoru. Usisivač opremljen HEPA filterom može spriječiti vraćanje prašine u zrak dok čistite.

Obrišite ručke na vratima i prekidače za svjetlo

Ručke na vratima i prekidači za svjetlo su dvije površine koje se često zanemaruju prilikom čišćenja. Međutim, ako prestanete razmišljati o tome, trebalo bi biti jasno da su to zapravo dvije najvažnije površine koje treba redovito čistiti. Gotovo svaki put kada neko uđe ili izađe iz sobe, rukuje kvakom i prekidačem svjetla i potencijalno ih prekriva bacilima i bakterijama. Ove površine koje su osjetljive na dodir mogu širiti bakterije koje uzrokuju viruse, kao što su prehlada, E. coli i grip.

Perite posteljinu barem jednom sedmično, posebno ako spavate sa kućnim ljubimcima

Skidanje posteljine i zatezanje kreveta je mnogima omražen posao. Međutim, bez obzira na to kako se osjećate u vezi sa ovim zadatkom, to je nešto što bi trebali raditi često. Razlog? Između mrtvih ćelija kože, bakterija i grinja, naše posteljine se mogu brzo zaprljati. Što duže prolaze između pranja, s više ćete smeća dijeliti krevet, što može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje ili kvalitet sna.

Očistite madrac nakon što skinete posteljinu

Kada završite sa skidanjem posteljine, postoji jedna stvar koju ćete željeti da uradite prije ponovnog sređivanja kreveta - očistite svoj dušek. Prije nego počnete čistiti madrac, konsultujte preporuke proizvođača. Usisavanje dušeka jednom sedmično može dodatno smanjiti prisustvo prašine u spavaćoj sobi, držeći simptome alergije i astme pod kontrolom. Pored sedmičnog usisavanja, trebalo bi da riješite i sve mrlje koje vidite.