Promo
6

Ovisno o stilu života, navikama i zdravlju odaberite pravi madrac za sebe

Higijena spavanja je veoma bitna jer nedostatak sna ili njegov loš kvalitet mogu imati veoma ozbiljne posljedice. Pretjerana pospanost tokom dana otežava pamćenje, sposobnost razmišljanja i obrade informacija. Spavanje na lošem madracu jedan je od razloga nesanice i umora nakon spavanja.

Budući da je madrac jedna od onih stvari koje se ne kupuju često, veoma je bitno da izaberete pravi za sebe. Na ovom komadu namještaja ne bi trebalo štedjeti, jer čovjek u prosjeku promijeni do pet madraca u životu.

Ljudsko tijelo je veoma osjetljivo i smeta mu svaka promjena položaja, pogotovo ako spava na madracu koji je star. Nacionalna federacija kreveta preporučije da madrac mijenjate svakih sedam godina, a ukoliko su zaista kvalitetni, mogu trajati i od osam do deset godina.

Prvi znak da vam treba novi madrac jeste da vam u krevetu više nije udobno kao prije i budite se ukočenog i bolnog vrata.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da, ovisno o stilu života, navikama i zdravlju izaberete pravi madrac za sebe.

Isprobajte madrac

Dobra vijest je da sada postoji mnogo vrsta madraca i da imate veliki izbor pri kupovini. Prvo i osnovno pravilo jeste da madrac ne kupujete nabrzinu i da ga uvijek isprobate.

Tako ćete znati da li vam madrac odgovara, jer nešto što nekoj osobi može biti veoma udobno vama može stvarati bol u leđima. Ukoliko madrac kupujete u trgovini, slobodno lezite i vidite da li vam odgovara. Ukoliko madrac kupujete online putem, onda uzmite onaj koji ima probni period sto dana.

Veličina madraca

Drugi savjet je da kupite dovoljno veliki madrac, pogotovo ako spavate s partnerom. Osim toga, ukoliko nemate jednake navike spavanja, možda je najbolje da kupite odvojene madrace. Nemojte zaboraviti uskladiti veličinu madraca s okvirom kreveta.

Vrste madraca

Postoje tri glavne vrste madraca. Madraci s oprugama su vjerovatno najpopularnija vrsta madraca. Dugotrajni su, udobni i jeftiniji od drugih vrsta. Problem je što nakon nekoliko godina gube udobnost.

b>Madraci od memorijske pjene napravljeni su od poliuretanske pjene, mekani su i elastični te imaju antialergijska svojstva. Prilagođavaju se obliku tijela, dobri su za kičmu i otporni su na insekte, gljivice i grinje.

Tu je i treća vrsta madraca - kombinacija džepičastih opruga i pjene koja je najidealnija opcija, jer sadrži čvrstoću opruga i pjena se prilagođava vašim linijama tijela.

Položaj tijela

Osim toga, veoma je bitan položaj u kojem spavamo. Postoji pet osnovnih položaja tijela u snu: fetus, vojnik, slobodan pad, morska zvijezda i posmatrač zvjezdanog neba.

Fetus je najčešća poza spavanja koju preferira dvostruko više žena nego muškaraca. Ukoliko spavate u fetus pozi i želite da imate zdraviji san, savjet je da stavite jastuk između koljena, jer će na taj način biti manji pritisak na vaše mišiće i leđa.

Ukoliko spavate na leđima s pravim položajem tijela i spuštenim rukama, onda definitivno pripadate vojničkoj pozi. Osobe koje spavaju u ovoj pozi trebale bi spavati na površini koja podupire njihova leđa i zato je madrac veoma važan. Izaberite tvrdi madrac ili madrac srednje tvrdoće.

Kada spavate na stomaku, glavom okrenutom na jednu stranu i rukama oko jastuka, onda spavate u pozi koja se naziva slobodan pad.Spavanje na stomaku nije preporučljivo zbog toga što stvara pritisak na vaš vrat.

Morska zvijezda spava na leđima i obje ruke su joj podignute oko jastuka, a posmatrač zvijezda spava na leđima i obje ruke su mu ispod glave ili jastuka. Spavat ćete zdravije i kvalitetnije ukoliko stavite jastuk ispod koljena.