Bolja su opcija
25

Ovi materijali za kauč se najlakše održavaju, birajte ih ako imate djecu ili kućne ljubimce

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Prilikom biranja novog kauča, jednu od glavnih uloga ima materijal od kojeg je napravljen. To je zašto što se kauč gotovo svakodnevno koristi u svakom domu.
Međutim, s velikom upotrebom dolazi i dodatni potencijal za nered, koji se povećava u domu s djecom ili kućnim ljubimcima. Pogrešan materijal zadržat će te nečistoće i pretvoriti ih u trajne mrlje. Ako kupujete novi kauč i planirate ih svakodnevno koristiti, trebali biste potražiti materijale koji se najlakše čiste. 

Većina kožnih presvlaka otporna je na mrlje i lako se čisti. Proliveno tečnost se obriše, a hrana se usisa. Tkanine s gustim tkanjem također su otpornije na mrlje od prolijevanja jer tečnosti treba više vremena da se upije. S druge strane, šenil se lako prlja i loš je izbor za domove s kućnim ljubimcima.

Kada je riječ o materijalima za kauč koji su najlakši za održavanje, kvalitetna koža ne zahtijeva mnogo truda za održavanje. Najlakši način za čišćenje  je vodom i octom ili blagim deterdžentom za suđe. Iako je koža izdržljiva i dugotrajna, ona je također jedan od skupljih materijala za presvlake.

Mikrovlakna su jeftinija sintetička opcija koja izgleda slično antilopu ili svili. Također, lako se čisti mješavinom sredstva za pranje suđa i tople vode. Dodajte jednu kašiku sredstva za suđe na svaku šolju vode i upotrijebite četku za presvlake ili krpu.

Možda je najlakši način održavanja onog kauča, koji na sebi ima presvlaku. Navlake su lako dostupne i dolaze u različitim opcijama, bojama i uzorcima. Većina se također može prati u mašini, a u slučaju da ne možete skinuti mrlju, uvijek ih možete zamijeniti za nove.