Kuća i ured
4

Ovaj prirodni sastojak čisti sve površine i otklanja neugodne mirise

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Kod čićenja ili u situacijama kada se domom šire neugodni mirisi mnogi posežu za skupim hemikalijama.

Sastojak koji gotovo svi imaju u kuhinji rješava probleme poput neugodnih mirisa, prljavih plastičnih spremnika, a čak i polira. Radi se upravo o sodi bikarboni.

Neugodan miris sudopera

Neugodan miris iz odvoda od sudopera pojavljuje se u svakom kućanstvu. Na prirodan način rješava se uz pomoć sode bikarbone i tople vode. Sve što je potrebno učiniti jest posuti malo sode bikarbone u odvod, te iz slavine pustiti toplu vodu da teče. Redovito ponavljanje ovog postupka pomaže pri održavanju svježeg mirisa odvoda.

U slučaju da je ipak neophodno dublje čišćenje, vodu je potrebno prokuhati te vruću vodu uliti u odvod. Zatim dodajte pola šoljice sode bikarbone i ostavite je da odstoji nekoliko minuta, a na kraju je zalijte octom. Nakon nekoliko minuta i odvod isperite vrućom vodom.

Poliranje

Soda bikarbona se također može upotrijebiti za poliranje sudopera. Za poliranje je potrebna samo soda bikarbona i nekoliko kapi vode. Pomiješajte nekoliko kapi vode s malo sode bikarbone kako bi se stvorila pasta.

Sudoper se može polirati ovom prirodnom pastom bez da se na njemu stvore oštećenja ili ogrebotine, a isti se proces može ponoviti i na posuđu napravljenom od nehrđajućeg čelika.

Neugodan miris kante za smeće

Iz kante za smeće često se šire neugodni mirisi, a posebice ljeti. Ako je kanta polu prazna a već smrdi, potrebno je posipati sodu bikarbonu po gornjem sloju smeća. Soda bikarbona neutralizira miris, a kada punu vreću iznesete, kantu možete osvježiti sodom bikarbonom i vodom.