Kuća i ured
17

Osamnaest sjajnih ideja za nebodere budućnosti

Klix.ba
Pobjednici ovogodišnjeg takmičenja eVolo Skyscraper su se suočili s teškim izazovima, a to su povećanje broja stanovnika, globalno zagrijavanje i prirodne katastrofe. Blizu 500 arhitekata je predstavilo svoje ideje za nebodere budućnosti, a izabrana su tri pobjednika te je dodijeljeno 20 priznanja. Građevine nisu izvodljive danas, ali pokušavaju odgovoriti na neka velika pitanja o budućnost urbanih prostora i "vertikalnog življenja".

Pobjednički projekt je Essence, ideja koja neurbanu okolinu donosi u centar grada. Zamišljeno je da neboder ima 11 različitih okruženja sa akvarijima, džunglom i slično. Ovo je projekt koji su napravili Ewa Odyjas, Agnieszka Morga, Konrad Basan i Jakub Pudo iz Poljske.

Na drugom mjestu je neboder Shanty-Scraper, koji je kombinacija stambenog i poslovnog objekta za siromašne ribare u Indiji. Ovaj neboder bi bio izgrađen od recikliranog materijala. Projekt je djelo Surakshe Bhatle i Sharana Sundara iz Indije.

Trećeplasirani projekt Cybertopia je kombinacija digitalnog i fizičkog svijeta koji može rasti korištenjem 3D printera i "portable bodova".

Limestone Hills bi stijene pretvarao u egzoskelete za nove konstrukcije.

Tower of Refuge je neboder koji bi osigurao sunčevu svjetlost, vodu i zrak za brojne vrste.

Air Monument bi se koristio za sakupljanje uzoraka atmosfere kako bi se mogla raditi istraživanja i osmišljavati odgovori na klimatske promjene.

"Reversal Strategy" je prijedlog za visoke i tanke građevine na vrhu postojećih objekata. Stari objekti bi se mogli rušiti i na taj način osigurati više javnog prostora.

Vertical Factories in New York je projekt koji predviđa izgradnju 21 industrijskog tornja duž obale u Brooklynu kako bi se unaprijedila ekonomija bez ugrožavanja zemljišta.

"Noah Oasis" je projekt kojim se postojeće naftne platforme namjeravaju pretvoriti u vertikalna bio staništa.

Re-Generator Skyscraper je rješenje za regeneraciju močvara u Hangshouu u Kini. Sastoji se od podignute konstrukcije kako bi se obnovile močvare.

Deep Skins je prijedlog za neboder na Manhattanu.

Times Squared 3015 bi bio visok 1.733,4 metra, a zamišljen je u centru New York Cityja. U njemu je planirano uzgajanje biljaka, stadion, šuma, stanovi, uredi i još mnogo toga.

Exploring Arctic bi u potpunosti transformirao arktički udaljeni grad Dikson City, čime bi se revitalizirao lučki grad koji je tamo postojao.

Bio-Pyramid je osmišljen kao biosfera i bijeg od pustinje Sahare.

Already There je dobar način za smještanje stanovnika u već krcatom gradu, a da pri tome nema negativnih utjecaja na uvjete života.

Vernacular Sky-Terrace je namijenjen gusto naseljenim područjima.

Unexpected Aura in Chernobyl je spomenik nuklearnoj katastrofi u Černobilu, koja se dogodila 1986. godine, ali i neboder sa sistemima za pročišćavanje zraka i vode. Njegov je zadatak da omogući život ljudi u kontaminiranom području.

Cloud Capture će pomjerati oblake i ublažavati efekte klimatskih promjena.