{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačko-bosanska poslovna priča: Nela Quandt i Bosnanova

29.3.2015. u 09:20
28
11
Njemačko-bosanska poslovna priča: Nela Quandt i Bosnanova
28
Nela Quandt, ekspertica za turizam i novinarka iz Hamburga, u Bosni i Hercegovini je pokrenula proizvodnju dječijeg namještaja. Ona prodaje i unikatne rukotvorine zeničkih žena, a cilj joj je pomoći ljudima u BiH.
Priču o djevojci rođenoj u porodici Pivić porijeklom iz Zenice donosi Deutsche Welle, navodeći da je Nela, iako rođena i odrasla u Hamburgu, odlučila pomoći domovini svojih roditelja unazađenoj ratom da se oporavi i razvije.

Sve je počelo kada je od zeničkog stolara naručila komodu za previjanje svoje bebe. Odatle je dobila ideju da otvori firmu koja će praviti namještaj po mjeri.

Njene planove podržao i suprug Tobias, a firma je dobila naziv "Bosnanova". Zajedno sa dizajnerkom Mirelom Kulić, na temelju sopstvenih ideja, u maju 2012. razvila je koncept modularnih dječijih soba i posao je povjerila jednoj zeničkoj firmi.

Međutim, nije sve išlo kako je planirala. Zapravo, njena prva poslovna ideja i uloženih 30.000 eura zbog nemara firme koja nije ispunila očekivano su se pretvorili u promašenu investiciju.

Ipak, Nela nije pokleknula, pronašla je dvojicu vrsnih stolara iz okoline Tuzle i Tomislavgrada i krenula u nove poslovne avanture, te otvorila i salon namještaja na 130 m2.

Osim proizvodnje namještaja, Nela prodaje i unikatne rukotvorine zeničkih žena.

Iako posao ide dobro, zbog prvobitnih gubitaka kaže da je "još uvijek na početku", ali joj je najvažnije da su svi uposlenici uključeni u projekt Bosnanove zadovoljni.

Priču o Neli Quandt pročitajte na DW.de.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: