Nekoliko trikova
7

Ne volite čistiti kuću? Evo kako postati bolji u tim poslovima, a ne izgubiti živce

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uz ove savjete trošit ćete znatno manje vremena na uređivanje kuće i imat ćete više prostora za stvari koje volite raditi.

Koliko trikova i savjeta za čišćenje kuće ste primijenili do sada? Koliko dugo ste ih se pridržavali? Ako ne volite čistiti, malo je stvari koje vam mogu pomoći postati redoviti i temeljiti u kućanskim poslovima. Ipak, trebate imati na umu da je čišćenje neizbježno i da biste baš zbog toga trebali naći najbolji način da tu obavezu skinete s dnevnog reda, piše NBC News.

Sigurno vam se često događalo da čitav vikend provedete u pospremanju kuće, ali uz sljedeće savjete Rachel Hoffman, autorice knjige Cleaning Sucks, An Unf*ck Your Habitat Guided Journal for Less Mess, Less Stress, and a Home You Don’t Hate, možete srediti svoj dom, a da se pritom ne odreknete svog slobodnog vremena.

1) Shvatite što želite i što morate učiniti kako biste to ostvarili

Prvo što morate shvatiti je da vi zaslužujete uživati u prostoru u kojem živite, čak i ako to nije dom iz vaših snova, a ako je on neuredan, to svakako neće biti moguće.

Mnogi ljudi se dovedu u situaciju da moraju obaviti generalno čišćenje kad se odluče konačno upustiti u avanturu sređivanja kuće, pa je sasvim logično da ovako veliku obavezu odgađaju što duže mogu. Zbog toga je bolje raditi jednu po jednu stvar kad god imamo malo vremena pozabaviti se njome.

Razmišljajte o tome kako se osjećate u svojoj kući i o tome kako biste se voljeli osjećati u njoj, pa napravite strategiju koje ćete se pridržavati. Ustanovite što najmanje volite čistiti, pa postavite štopericu na 20 minuta i posvetite se čišćenju toga, ali bez oklijevanja – potrudite se što više učiniti u tom razdoblju. Vidjet ćete koliko bolje ćete se osjećati kad samo tu jednu stvar u kući dovedete u red.

2) Podmitite se

Nagradite se svaki put kad obavite neko čišćenje u kući. Tako ćete se potaknuti, zbog onoga što vas čeka poslije obavljenog posla, biti još posvećeniji prilikom čišćenja. Ako već radite nešto u čemu ne uživate, barem ćete imati na umu da ćete se poslije svega moći prepustiti nečemu što volite.

3) Odmorite se, ali ne odustajte

Slobodno napravite pauzu ako ste se umorili i za to vrijeme radite nešto što vas opušta, ali nikako ne odustajte od započetog posla. Dane kada ste depresivni ili tužni trebate iskoristiti da očistite barem jedan dio kuće, jer će vam rad skrenuti misli s onoga što vas tišti. To biste trebali raditi svakog dana, ali će posebno biti od koristi kada vam je um usmjeren prema tmurnim mislima. Nakon obavljenog posla sve će djelovati manje strašno, jer ćete shvatiti da ste učinili nešto korisno.

4) Ustanovite sistem koji vam odgovara

Pridržavajte se sistema 20:10 – čistite 20 minuta, pa se odmarajte 10 ili nađite svoj savršeni omjer. Količina vremena nije važna koliko i rezultat. Važno je znati da možete napraviti pauzu i da je trebate napraviti, jer nije dobro cijeli dan provesti u čišćenju. Odmorite se i za to vrijeme se posvetite nečemu što volite.

Hoffman posebno naglašava važnost namještanja kreveta nakon ustajanja, jer nenamješten krevet privlači još više haosa, dok uredan  krevet doprinosi stvaranju navika koje će utjecati na urednost ostatka kuće.

Drugi relativno bezbolni trikovi podrazumijevaju učiniti jednu malu stvar svaki put kad uđete u neku prostoriju. Očistite umivaonik prilikom posjeta kupaonici, očistite radnu površinu u kuhinji kad uđete u nju, operite pet stvari koje se nalaze u sudoperu, sklonite sa stola u dnevnoj sobi nepotrebne stvari. Za sve ovo vam je potrebno samo nekoliko minuta.