Dodatna upotreba
12

Namirnica koju imate u kuhinji može pomoći da očistite kupatilo i riješite se neugodnih mirisa

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kada pomislite na čišćenje toaleta većina će se sjetiti raznih vrsta deterdženata i kiselina, dok će rijetko ko pomisliti na neku od kuhinjskih namirnica. Ipak, riža vam može pomoći i pri čišćenju i pri rješavanju neugodnih mirisa.

Skrobni sediment u rižinoj vodi može djelovati kao vrsta abraziva – za razliku od čišćenja kukuruznim škrobom – što ga čini efikasnim pri ribanju i uklanjanju zaglavljene prljavštine ili drugih čestica.

Ipak, jedna stvar koju rižina voda neće moći riješiti je masnoća. Sredstva za čišćenje koja raspršuju ulje i masnoće su alkalna, sa pH od 8 ili više. S druge strane, pirinčana voda je blago kisela, sa pH oko 6. Dakle, neće biti od koristi u borbi protiv masnoće sam po sebi.

Međutim, možete je itekako iskoristiti za druge svrhe u vašem kupatilu. Na TikToku je podijeljen trik za čišćenje WC šolje uz pomoć rižine vode. Trebate namočiti pet šoljica riže u 10 šoljica vode. Nakon što odstoji te procijedite vodu potrebno je sasuti u šolju i izribati četkom.

Pored toga rižina voda može pomoći da se riješite tvrdokornih naslaga od sapuna i naslaga kamenca u kadi, tušu i WC šolji. Potrebno je ove površine natopiti rižinom vodom i izribati.

Također, rižu možete iskoristiti kao rješenje za neugodne mirise. Rižu stavite u platnenu vrećicu i dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja. Ostavite je u kupatilu, a ona će upijati vlagu i neugodne mirise.