Korisni savjeti
39

Limun je sasvim dovoljan da očistite ovih 13 stvari i da vam kuća diše od svježine

DP
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Limun je jedna od namirnica koju skoro svako od nas ima u kući. On se može upotrijebiti u velikom broju recepata, iscijediti u čaj, a njegov sok može se koristiti za osvježavajuće i zdravo piće. Međutim, ovdje se ne završava njegova korisnost – limun nam može pomoći i pri čišćenju nekih stvari u svom domu.

Evo kako upotrijebiti ovaj citrus kako biste osvježili i očistili svoju kuću, piše Home Edit.

1. Očistite česmu

Prerežite limun napola i upotrijebite ga kao spužvu. Stavite ga ispod česme i isperite kako biste dobili izniman sjaj.

2. Pročistite zrak

Ubacite narezani limun u lonac vruće vode ili ga izrežite i stavite u zdjelu sode bikarbone i smjestite u sobu koju želite osvježiti.

3. Operite plastične posude

Svi u kući imamo plastične posude u kojima čuvamo hranu pa vjerojatno znate koliko su one teške za pranje. Limun će vam olakšati posao. Stavite prljave posude u zdjelu ili u sudoper pun vode i stavite u njega limunov sok, koji će riješiti tvrdokornu prljavštinu.

4. Očistite radnu površinu

Limunov sok pomiješan s vodom u bočici sa sprejom čini čuda za prljave radne površine u kuhinji. Dovoljno je samo malo prsnuti ove mješavine na prljavu površinu i obrisati je krpom.

5. Perite i izbijelite odjeću

Ako želite da vaša bijela odjeća vrati svoju staru bjelinu, dovoljno je da tokom pranja dodate u mašinu za veš 120 mililitara limunovog soka i vidjet ćete kako čarobno djeluje.

6  Očistite daske za rezanje

Masnoću i bacile sa svojih drvenih ili plastičnih dasaka za rezanje najlakše ćete ukloniti ako natrljate polovicu limuna izravno na njih. Ostavite ih malo da upiju sok koji je limun ispustio, a onda ih operite toplom vodom.

7. Uklonite plijesan

Napravite smjesu tako što ćete pomiješati limunov sok i sol. Smjesu utrljajte na sve pljesnive ili masne površine, na pločice, radne površine, šporet i druga mjesta koja su zamazana ili pljesniva.

8. Lakše operite masnoću s posuđa

U tekućinu za posuđe dodajte limunov sok koji će vam olakšati pranje masnih lonaca i posuđa.

9. Očistite WC školjku

Pomiješajte boraks (natrijev borat) s limunovim sokom kako biste napravili snažno sredstvo za čišćenje WC šolje. Osim što će se sijati nakon što je izribate, limun će za sobom ostaviti i fantastičan osvježavajući miris.

10. Osvježite frižider

Da bi vam frižider mirisao svježe, ostavite polovicu limuna u njemu. Samo je stavite na tanjir bilo gdje i on će pokupiti sve druge mirise i raširiti svoj. Zamijenite ga nakon sedam dana.

11. Operite ruke

Ako ste pri pripremi obroka rezali puno luka, sigurno vam neće biti lako maknuti taj miris s prstiju. To je slučaj samo ako ne upotrijebite limun – možete ga pomiješati s vodom ili sa sapunom i uspjet ćete iskoristiti nepoželjan miris.

12. Odčepite odvode

Odčepite odvode tako što ćete u njih staviti sodu bikarbonu, a odmah nakon toga i limunov sok. Ostavite ih neko vrijeme da djeluju pa ćete vidjeti koliko će vam odvodi bolje "disati".

13. Očistite ogledala i prozore

Sve što vam treba za temeljito čišćenje prozora i ogledala je malo limunovog soka. Osim što će se presijavati, lijepo će i mirisati kada završite s čišćenjem.