Obratite pažnju
64

Koliko često biste trebali čistiti predmete u kupatilu: Na neke od njih u potpunosti zaboravljamo

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako mnogi od nas redovno čiste kupatilo, postoje predmeti na koje u potpunosti zaboravljamo. To može biti opasno zbog mogućnosti širenja bakterija.

Ljekar Michael G. Schmidt je za magazin Everyday Health naveo da su među uobičajenim patogenima koji se nalaze u kupatilima norovirusi (grupa virusa koji uzrokuju stomačni grip ili gastroenteritis) i rinovirusi (najčešći uzročnici prehlade).

Vlaga u kupatilo je pogodna za plijesan, koja može izazvati alergiju i pogoršati simptome astme. Važno je obratiti pažnju na vrstu proizvoda koje koristite. Proizvodi za čišćenje uklanjaju vidljivu prašinu, dok dezinficijensi kao što su hidrogen, alkohol i izbjeljivač ubijaju klice.

Tuš biste trebali čistiti jednom sedmično, kao i zavjesu za tuš. Zavjesu mijenjajte svakih šest mjeseci. WC školjku dezinficirajte na dnevnoj ili sedmičnoj bazi.

Umivaonik čistite jednom sedmično. Peškire perite nakon tri do pet korištenja. Prostirke za kupatilo čistite jednom sedmično i zamijenite po potrebi.

Mnogi od nas zaboravljaju očistiti prekidače za svjetlo i kvake na vratima, koji su također jedni od ključnih krivaca za širenje bakterija. Njih svakodnevno brišite dezinficijensom.