Kuća i ured
43

Keiunkan je najstariji hotel na svijetu s tradicijom dugom preko 1.300 godina

Klix.ba
Nishiyama Onsen Keiunkan u predgrađu japanskog Yamanshija, najstariji je hotel na svijetu. Tokom 1.300 godina rada, ovaj hotel je ugostio drevne samuraje i moderne turiste.

Napravljen je 705. godine kao banja i bio je ideja sina vladajućeg cara. Prirodni izvori vrele vode omogućili pravljenje velikog broja banja za liječenje koji su koristili drevni posjetioci kao i vojnici koji su dolazili da se odmore. Među njima je u tadašnjim godinama bio veliki broj samuraja.

Hotel je prenošen s koljena na koljeno stoljećima i o njemu su vodile brigu 52 generacije koje su razvijale, širile i modernizirale ovaj hotel.

Danas je mnogo veći nego što je bio prije više od hiljadu godina, ali izgled i osjećaj je ostao isti kao kada je napravljen. Uprkos modernim sadržajima, jednostavni dizajn uz planine koje ga okružuju daju dojam kao da je još uvijek 705. godina.

Keiunkan hotel upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji hotel, a sada je u utrci za još jednim - produktivna vrela koja zahvaljujući njihovim banjama proizvode više hiljada litara prirodno zagrijane vode u minuti.