Kako uspješno očistiti najprljaviji predmet u kupaonici?

Kako uspješno očistiti najprljaviji predmet u kupaonici?
7
D
DP
8.2.2020. u 08:57
3
komentara
7

dijeljenja
Kako uspješno očistiti najprljaviji predmet u kupaonici? Foto: Pixabay
Trud koji se ulaže u čišćenje kupaonice može biti uzaludan.
Osobe koje se brinu o zdravlju cijele obitelji žele da njihova kupaonica odiše svježinom. Da bi zavjesa za kadu bila savršeno čista, potrebno je svakodnevno pranje i brisanje. To najčešće nije moguće zbog načina života, a materijal od kojeg je napravljena otežava posao.

Često pranje zavjese za kadu jest prava rijetkost, ali je svakodnevno održavanje čistoće uvjet za zdrav život. Stoga je nužno početi s pranjem zavjese i njenog držača jer je broj bakterija drastično veći u usporedbi s drugim dijelovima kupaonice.

Istraživanje pokazuje da se na plastičnim zavjesama nakuplja 60 puta više bakterija u odnosu na dasku wc školje. Postoji nekoliko praktičnih savjeta koji će održati čistoću, a pomažu da sačuvate svoje zdravlje i lijep izgled kupaonice.

"Imam običaj mijenjati zavjesu svakih šest mjeseci. Ako želite uštedjeti novac, postoje trikovi koji će joj produžiti rok trajanja", objašnjava blogerica za uređenje doma Jeneva Aaron.

Pranje zavjese u mašini za veš

Blogerica pere zavjesu za kadu jednom mjesečno.

"Ubacite zavjesu u mašinu, a s njom dva peškira i pola šolje sode bikarbone. Soda će razgraditi prljavštinu, a peškiri ukloniti nečistoće dok radi centrifuga", objašnjava Aaron.

Trik s peškiromočistit će vanjski dio zavjese, a u isto vrijeme pomoći će da se ne zgužva tokom pranja. Ne preporučuje se pranje ostalog rublja sa zavjesom ni njeno stavljanje u sušilicu.  

Prije nego što mašina započne ciklus ispiranja, Aaron savjetuje ubacivanje pola šolje sirćeta. Tako nestaje i najmanja prljavština. Nakon završetka postupka, trebalo bi je odmah objesiti da bi se brže osušila.

Čišćenje zavjese bez pranja u veš mašini

Georgia Dixon i Angela Bell rade u kompaniji koja proizvodi higijenska sredstva. Tvrde da se čistoća zavjese može održati pomoću spreja za čišćenje tuš kabine, piše Real Simple.

"Dodajte u bocu nekoliko kapi ulja čajevca. Tako ćete spriječiti razvoj bakterija i gljivica", savjetuju Dixon i Bell.

Ako se na dnu zavjese pojavljuju znakovi taloženja, trebalo bi koristiti enzimski sprej za uklanjanje mrlja. Aaron preporučuje stavljanje zavjese u otopinu sode bikarbone i sirćeta jer uklanja mrlje od sapuna. Kupnja dvije iste zavjese koje se mijenjaju, produžit će vijek svakoj.

Koliko bi često trebalo prati zavjesu?

Trebalo bi je oprati barem jednom mjesečno.

"Pranje zavjese za kadu stavite na svoju mjesečnu listu obaveza. Gljivice uništavaju materijal pa učestalo pranje produžava rok trajanja", objašnjavaju Dixon i Bell.

Kada je vrijeme za promjenu zavjesa?

Postoje znakovi koji govore da bi trebalo promijeniti zavjesu za kadu. Ako nakon pranja ostanu smeđi tragovi na njoj, pravi je trenutak da se nađe u smeću.

Je li kabina od čvrstog materijala bolja opcija?

Kabina je korisno rješenje, ali i ona zahtijeva redovito održavanje. Smjesa za čišćenje može se napraviti u kućnim uvjetima. Dobija se miješanjem nekoliko kapi alkoholnog sirće i šalice sode bikarbone. Nanosi se na cijelu površinu tuš kabine i ostavlja da odstoji sat vremena. Zatim se smjesa skida krpom od fiber vlakana. Nakon ispiranja, potrebno je ponovno prebrisati površinu suhom krpom od istog materijala.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...