Brzo i efikasno
34

Kako otčepiti i očistiti sudoper uz samo dva proizvoda

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je osnovna kuhinjska namirnica koja može učiniti čuda za čišćenje odjeće, uređaja, pa čak i odvoda koji su smrdljivi ili začepljeni.

Prirodni mineralni spoj, soda bikarbona može otopiti mineralne naslage i organske materijale kao što je mast. Soda bikarbona ima blago dezinfekcijsko svojstvo u borbi protiv bakterija i gljivica koje uzrokuju neugodan miris.

Redovno čišćenje sodom bikarbonom može spriječiti stvaranje začepljenja. Prije upotrebe hemijskih sredstava za čišćenje odvoda ili rastavljanja sifona za odvod, pokušajte sa sodom bikarbonom da vidite da li radi.

Zagrijte kipuću vodu u kuhalu te ulijte malo deterdženta za suđe u odvod i pažljivo izlijte kipuću vodu u odvod. Sredstvo za pranje posuđa pomoći će u otapanju masnih začepljenja.

Ulijte jednu šalicu sode bikarbone u odvod. Za to možete koristiti mjernu posudu ili upotrijebiti lijevak ako imate manji odvod koji otežava izlijevanje izravno u odvodni otvor.

Ulijte jednu šalicu destiliranog alkoholnog octa u odvod. Soda bikarbona je alkalna tvar, a ocat je blaga octena kiselina. Kada se njih dvoje pomiješaju, reagiraju kako bi neutralizirali jedno drugo. Nakon što se šuštanje smiri, pričekajte pet minuta. Iskoristite ovo vrijeme da zagrijete dvije šalice vode do vrenja. Isperite odvod ovom dodatnom kipućom vodom.