Jedonostavan način
27

Kako očistiti teško dostupne uglove kade od plijesni: Isprobajte ovaj trik

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pojava plijesni na ivicama kade i uglovima zidova skoro je standardna pojava, a pri čišćenju teško dostupnih površina mogu vam pomoći pamučne kuglice.

Ne samo da uglovi kade mogu postati prljavi nakon uzastopnih tuširanja i kupanja, već mogu privući buđ i plijesan. Kada se to stvori, može postati još teže za čišćenje. Redovni alati za čišćenje, poput četkica i spužvi, neće djelovati tako efikasno na četvrtastim uglovima kade, jer ne mogu doprijeti do svih područja.

Prskanje sredstva za čišćenje kade i pločica po uglovima kade će biti donekle efikasno, ali većina sredstva za čišćenje će samo skliznuti. Ključ za uklanjanje plijesni na ivicama je da se sredstvo za čišćenje zadrži na površini što je duže moguće. Tada pamučne kuglice postaju veoma zgodna oprema za kupatilo.

Jednostavno stavite kuglice pamuka u oštre uglove zida vaše kade na mjestu gdje se spaja sa pločicama. Zatim ih obilno poprskajte sredstvom za čišćenje tuša. Čistač na bazi izbjeljivača najbolje radi za uklanjanje plijesni. Neka odstoji nekoliko sati. Idealno je ostaviti ih preko noći.

Sljedećeg jutra stavite rukavice, uklonite vatu, a zatim isperite toplom vodom. Površine trebaju biti blistavo čiste. Ako ne, ponovite postupak. Ovo možete raditi redovno, otprilike jednom mjesečno, kako biste u kupaonici uklonili plijesan.

Ponekad se plijesan proteže izvan malog područja gdje počinju pločice od ivica kade. Pamučne kuglice neće raditi u tim slučajevima, ali toalet papir može učiniti trik. Iako nije tako upijajući kao pamučne kuglice, toalet papirom se može manipulisati tako da stane u gotovo bilo koji oblik.