Korisni savjeti
15

Kako očistiti mrlje od crnog vina: Pomoći će vam so, soda, limun i pijesak za mačke

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Čaša crnog vina mnogima je jedno od najvećih užitaka u životu, no problemi nastaju kada nekoliko kapljica završi na tepihu, kauču ili vašoj omiljenoj bluzi.

Boja vina potiče iz grožđa, odnosno tvari koje su poznate kao kromogeni koji se koriste u bojama. Osim toga, crno vino sadrži i prirodne tanine, tvari koje se ponekad koriste za izradu tinte.

Poznato je da je mrlje crnog vina teško ukloniti, a stručnjaci ne preporučuju da mrlju čistite običnom vodom jer ćete je na taj način samo proširiti. Donna Smallin Kuper, certificirani tehničar za čišćenje kuća, ističe da morate djelovati brzo i mrlju od vina očistiti odmah jer je mnogo teže očistiti mrlje od vina nakon što se tkanina osuši. Jedan od načina je da na mrlju od vina stavite so ili sodu bikarbonu kako biste zaustavili njeno širenje i dalje upijanje, a nakon nekoliko minuta stavite puder za djecu.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Ukoliko so, soda bikarbona i puder za djecu nisu djelovali, mrlju istrljajte limunovim sokom ili otopinom limunske kiseline.

Također, mrlju možete jednostavno obrisati sredstvom za čišćenje koje ste stavili na krpu. Drugi način je da ispod fleke stavite peškir, a na fleku nanesete mješavinu deterdženta za suđe i 3 posto hidrogen peroksida (po mogućnosti u spreju). Nakon što istrljate mrlju pokušajte sve upiti papirnim ručnicima.

Osim toga, možete pokušati mješavinom koju ćete dobiti kada pomiješate kašiku ocata, kašiku sapuna i dvije kašike vode. Čistim peškirom mješavinu nanesite na mrlju, a drugim je osušite.

Ukoliko se mrlja od vina nalazi na tepihu, polijte je bijelim vinom kako biste razrijedili boju. Nakon toga mrlju pospite mješavinom sode i vode (omjer neka bude 3:1). Mrlja bi trebala nestati za sat vremena.

Mnogi tvrde da mrlje od crnog vina možete ukloniti pomoću pijeska za mačke. Dovoljno je da ga utisnete i ostavite da djeluje neko vrijeme, a zatim samo usisate.