Loše za mentalno zdravlje
17

Istraživač s Oxforda tvrdi da je odlazak na posao prije 10 sati ujutro mučenje za tijelo

E. LJ.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Paul Kelley, jedan od vodećih istraživača na Univerzitetu Oxford, smatra da je odlazak na posao prije 10 sati ujutro mučenje za tijelo i tvrdi da je to veoma loše za mentalno zdravlje.

"Naš cirkadijalni ritam ili unutrašnji biološki sat prije 55. godine života nije sinhroniziran s uobičajenim radnim vremenom od 9 do 17 sati, a to predstavlja ozbiljnu prijetnju produktivnosti, dobrom raspoloženju i mentalnom zdravlju", rekao je Kelley.

Dodao je kako rano ustajanje i odlazak na posao prije 10 sati ujutro predstavlja jedan vid mučenja i negativno utječe na prirodnu ravnotežu organizma. Kelley tvrdi da početkom 20. stoljeća, kada je uveden osmosatni radni dan, niko nije razmatrao prirodni ljudski sat i ističe da to utječe na fizičke i emocionalne performanse sistema i na taj način šteti našem tijelu.

Uvjeren je da će efekt rada biti mnogo bolji ako napravimo jednostavne promjene u vremenu kada dolazimo na posao i završavamo s poslom.

Jedna britanska škola testirala je Kelleyjevu teoriju i početak nastave pomjerila na 10 sati. Nakon nekog vremena ocjene učenika su se popravile, kao i njihova prisutnost i opća produktivnost.