Drugačiji od ostalih
20

Interesantne činjenice o japanskom kućnom životnom stilu

Klix.ba
Fotografija: Pixabay
Fotografija: Pixabay
Tradicionalne japanske kuće su jako čudne ljudima sa zapada jer je dizajn mnogo drugačiji. U japanskoj kući je nemoguće naći neki dio namještaja ili neki ukras koji je suvišan. Svaki objekat ima svoje mjesto i sve ima odličnu simboliku.

Japanci ne vole nagomilavati stvari u njihovom domu, te je za njih idealno na podu imati samo Tatami, što je tradicionalni tepih napravljen od slamki. Tatami se također koristi kao mjera za veličinu prostora, s obzirom da u tradicionalnu japansku sobu može stati tačno šest ovih ćilima.

Sav namještaj je u identičnoj boji, što pomaže osobi koja tu boravi da bude potpuno fokusirana i da joj ništa ne odvlači pažnju. Na ovaj način također stičete dojam da je prostor veći i širi.

Tradicionalne japanske kuće nemaju zidova, umjesto njih se koristi fusuma - lagana klizna vrata napravljena od bambusa i papira od riže. Fusume se mogu lako pomjerati i skidati što ukućanima omogućava da promijene izgled enterijera bez problema. Soba se može pretvoriti u dvije sobe ili se jednostavno može promijeniti veličina prostorije.

Jedno od pravila jeste da su kupatilo i toalet u odvojenim sobama. Jedna soba ima lavabo i tuš kabinu, dok druga ima tradicionalnu japansku kadu koja se zove ofuro. Ove dvije prostorije imaju duboko značenje za Japance jer se u tuš kabini može saprati prljavština sa tijela dok se u kadi mogu opustiti i uživati.

Stalni atribut u japanskim kućama jeste vrt u koji se može ući direktno iz kuće. Umjesto vrata, između vrta i dnevne sobe stoji jedna vrsta klizećih vrata koja se zove shoji. Kada je vrijeme lijepo, vrata su otvorena.

Dodatak kućnoj atmosferi jeste svjetlo koje dolazi od lampi, kroz prozore te kroz tanke zidove.

Japancima je jako bitan mir u kući te smatraju da ukoliko je kuća u miru takvi će biti i oni. U njihovim domovima nema jakim boja te koriste samo namještaj koji im je potreban za svakodnevni život.