Kuća i ured
2

Inovativni dizajn škole u Hong Kongu je pravi hit

Klix.ba
Kampus Tseung Kwan O, koji će se nalaziti u sklopu Francuske međunarodne škole u Hong Kongu, privukao je veliku pažnju zbog svog neobičnog dizajna.

Ova škola će biti otvorena 2018. godine i imat će stazu za trčanje, teretanu i učionice otvorenog tipa. Danska kompanija Henning + Larsen je nedavno predstavila dizajn škole, a direktor kompanije Lois Becker je rekao da je kompletna infrastruktura prilagođena umjerenoj klimi koja vlada u Hong Kongu.

Škola ima otvorenu strukturu, a unutrašnju temperaturu uglavnom regulišu izolirani zidovi i povjetarac. Većim dijelom godine u Hong Kongu vladaju umjerena temperatura i suho vrijeme.

Sam kampus posjeduje brojne biljke, drveće i viseće vrtove. Staza da trčanje nije ovalnog oblika, nego se uvija i prostire se i izvan zgrade. U stražnjem dijelu kampusa je struktura Villa u kojoj su smještene učionice.

Villa ima balkone koji nude pogled na viseće vrtove. Učionice nisu odvojene fiksnim zidovima i vratima nego lako pokretnim barijerama.

Botanički vrt omogućava proučavanje ekoloških fenomena, kao što su prikupljanje kišnice i biologija biljaka. Becker je rekao da škola podsjeća na grčku Agoru koja je služila kao centar društvenog, političkog i kulturnog života.

U standarnim učionicama jedan nastavnik radi sa većim brojem učenika, ali to neće biti slučaj u FIS-ovoj školi. Blizu 1.000 učenika neće biti prinuđeni na sjedenje u klupi, nego će moći trčati, igrati se, koristiti bazen i trošiti višak energije. Osim toga, s učenicima će raditi po dva nastavnika u otvorenom prostoru. Učenici će dosta učiti i iz prakse.

Bazen, teretana i igralište sa 300 sjedećih mjesta će biti otvoreni za javnost.