Ideja arhitekata
332

Grandiozni prijedlog: Stakleni bazen na litici iznad norveškog fjorda

A. P.
Istanbulski arhitektonski studio predstavio je sjajnu ideju gradnje butik hotela na litici iznad norveškog fjorda, a zanimljivo je da projekt uključuje i konzolni bazen od stakla.

Hayri Atak Architectural Design Studio predložio je gradnju hotela na lokaciji 600 metara iznad vode u Preikestolenu. Strma litica je popularno turističko mjesto na zapadu Norveške i nalazi se iznad fjorda Lysefjorden.

Projekt je namijenjen onima koji žele osjetiti "život na ivici i preko nje", poručili su kreatori.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Preikestolen mi je već godinama najuzbudljivije mjesto, a kada mi je jedan prijatelj poslao fotografije 'stijene' koju je snimio na putovanju, osjetio sam navalu adrenalina, iako nisam bio tamo. Počeo sam sanjariti da živim na litici i iznad nje i jednostavno sam poželio prenijeti to iskustvo koje me inspirisalo", kazao je osnivač studija Hayri Atak za magazin Dezeen.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Plan mu je udvostručiti platformu s koje se može posmatrati okolina, a gosti bi se mogli smjestiti u neki od devet apartmana raspoređenih na tri sprata. Ipak, najgrandiozniji dio projekta je bazen osmišljen za najodvažnije posjetioce. On bi bio potpuno providan i nudio bi doživljaj bestežinskog stanja.