Komentari (38)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Okay je sve to, ali svatko tko iole zna ili ima drvo u blizinj kuce zna da osim svoje ljepote ono ima i vlagu, kukce i mrave po sebi, mahovinu, opadajuce lisce, a mnoge vrste drveca imaju jako snazno korijenje koje lomi cak i beton, tako da sam skeptican po ovom pitanju...
i da nove grane rastu stare se suše lome i otpadaju... to koplje nošeno vjetrom sa dvadesetog sprata treba negdje da padne...
Da u nas ovakvo šta naprave, vjerojatno bi se kod dijela stanovništva probudio prainstinkt pa bi se počeli verat po granama. Još je samo to razdijelna crta između naših 'rmpalija i majmuna.
umjesto što će model 'vertikalne šume' biti kopiran i repliciran biće pokopan ili recikliran...
Jedna termo-elektrana snage 500 MW godisnje: - proizvede 3,5 milijardi KWh, dovoljno za grad od 140 000 ljudi, koristeci pri tom 1,4 mil. tona uglja, milijarde litara vode i 146 000 tona krecnjaka. I slijedece otrove: - 10 000 tona SO2 - 10 200 tona NO2 - 3,7 mil. tona CO2 - 500 tona cestica - plucne bolesti - 220 tona dodatnih cestica (hydrocarbons) - 720 tona CO - 125 000 tona pepela + 193 000 tona otrovnog tecnog otpada - 110 kg arsena - 55 kg olova - + kadmijum, ziva, itd.
Ovo ... samo da ljudi vide i znaju, kad procitaju da se otvara nova termocentrala/ na ugalj, a za koju kazu da je 'po najnovijim standardima' i 'cista'. Kako 'cista, pogledajte iznad!!
Ko ce sumu da odrzava, narocito grane koje ce da se izviju prema suncu. Mozda ce i insekte malo pesticidima... Nema ovo veze sa pravim zivotom.
Ne znam je li avangardni arhitekt razmisljao o tome, ali je opstepoznato da korijenje drveca ne prati arhiktekturu, tako da ga je nemoguce sprijeciti da probije fasadu, pa cak i kompletan zid. Naime, korijen posjeduje vrstu prirodne inteligencije jos nerazjasnjene mofernoj nauci, a koja mu omogucava da pronadje najmanji otpor, i unisti sve sto mu se nadje na putu. Cernobil je eklatantan primjer. Zgrade se prosto raspadaju pred prirodom.
Još ti fali kakav čudesno-naučni ajet iz Kur'ana za potpun post.
ja kući imam cvijet tj. onaj puzavac s listovima, nekad ga namjerno pomjerim na drugi kraj sobe i listove okrenem prema zidu...nakon nekoliko dana on sam okrene svoje listove prema prozoru i suncu...
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
najjača je ova žičara... kad smo već kod žičare... dokle je "naša" dogurala?
@fantom slobode ah, pa super... znači skoro gotova.... ima da se na proljeće/ljeto vozimo.... ..na spolovilu
Ovo je baš prirodno. I još korov da niče mjesto fuga. Ma nema, revolucija.
Zasto jednostavno, kad moze komplikovano
radikalni arhitekta :)
Zelenaš.
@almanah ujeo me komarac u februaru mjesecu :) što imaš na to da kažeš
PRIKAŽI ODGOVORE (3)