Kuća i ured
31

Gradnja u harmoniji s prirodom: Zelena vijećnica u Vijetnamu

Klix.ba
Vijetnamski grad Bac Ninh mogao bi dobiti tornjeve s biljkama koje je osmislio arhitektonski studio Vo Trong Nghia Architects.

Nevjerovatni tornjevi koji izgledaju kao da se naslanjaju jedan na drugi osmišljeni su tako da na svojim terasama nose mnoštvo zelenila.

Vijetnamski arhitekti poznati po dizajniranju građevina sa prirodnim elementima ovaj projekt su nazvali Zelena vijećnica, a svoj ambiciozni plan predstavili su lokalnoj vlasti objašnjavajući da imaju za cilj unapređenje energetske efikasnosti grada na sjeveru zemlje.

"Izgrađena je kao vertikalni park kako bi doprinijela zelenijem okruženju", objasnili su arhitekti koji se nadaju da će Zelena vijećnica postati novi simbol grada jer ujedinjuje zelenilo i kulturu.

U jednom od tornjeva nalazile bi se kancelarije vlade, a u drugom bi bio otvoren centar za građane. Cjelokupan prostor zauzima 36.000 kvadratnih metara površine, a oslanjanje jednog tornja na drugi simbolizuje međusobno poštovanje vlade i građana.

Arhitekti studija Vo Trong Nghia vjeruju da će bambus zamijeniti tradicionalne građevinske materijale te ističu kako je bambus čelik 21. stoljeća.