Kuća i ured
9

Glasgow prije 45 godina: Siromaštvo, uništene zgrade i djeca koja spavaju na ulici

Klix.ba
Kada pogledate fotografije Glasgowa iz 1970-ih godina teško je povjerovati da riječ o istom modernom gradu koji se nalazi u Škotskoj. Vlaga i štakori su na svakom ćošku, dok je na ulicama šuta iz zgrada koje su demolirane.

Porodice su živjele u jednoj sobi bez pitke vode i struje, okružene vlažnim i oronulim zidovima. Svaka fotografija ima priču u pozadini, pa tako na njima vidimo zabrinute izraze lica roditelja, djecu koja spavaju na ulici, majku koja gura kolica kroz ruševine u demoliranu zgradu i sl.

Ženu s kolicima na nekoliko dana prije fotografisanja probudio je zvuk kugle koja je rušila zgradu. U prostoriji su bili ona i njena porodica. Njen suprug je skočio iz kreveta i počeo vikati na radnike da ne ruše. Uvjeti u zgradi su bili toliko loši da radnici nisu mogli vjerovati kako neko može živjeti u njoj, te su smatrali kako ne trebaju provjeriti ima li ikoga u njoj.

Druga fotografija prikazuje porodicu koja živi u jednoj sobi. Uvijek su spavali s upaljenim svjetlom kako bi otjerali pacove. Samo u jednoj noći pronašli su ih 16.

"Bio sam mladić kada sam napravio ove fotografije. One su promijenile moje razumijevanje dokumentarne fotografije i shvatio sam kako mogu služiti svrsi. Godinama nakon toga počeo sam fotografisati svakodnevni život ljudi. Ne postoji niti jedna fotografija na koju sam najviše ponosan. Riječi ljudi, priče koje sam čuo i fotografisao, sve su bitne. Zajedno znače više nego ijedan fotografija pojedinačno", rekao je fotograf Nick Hedges čije će fotografije biti prikazane na izložbi u Edinburghu.