Putovanje u prošlost
139

Fotografije kupatila iz Jugoslavije probudile nostalgiju: Od prekidača izgubiš hrskavice na zglobovima

I. S.
Foto: Facebook/madeinyu
Foto: Facebook/madeinyu
Na Facebook stranici Made in Yugoslavia objavljene su fotografije dijelova kupatila iz Jugoslavije te su se mnogi korisnici spomenute društvene mreže prisjetili tog perioda.
Kada se spomenu stara kupatila, većini ljudi prvo na pamet padnu prekidači za svjetlo, bojler i grijalicu. Bilo vam je potrebno mnogo snage kako biste ih iz prve uključili. Na fotografijama je i Iskrin fen za kosu.

"Od fena ogluhiš, a od prekidača gubiš hrskavice na zglobovima", "Uz ovaj šalter dobiješ i čekić da pališ svjetlo", "Nostalgija ogromna", "Ove fotografije me podsjećaju na djetinjstvo", neki su od komentara.

Foto: Facebook/madeinyu
Foto: Facebook/madeinyu

Većina smatra da su ovakve stvari ranije bile kvalitetnije za razliku od onoga što danas možemo kupiti.

"Na slici Iskra Kranj fen za kosu. Fantastičan je bio služio. Doskoro je služio", "Ove stvari traju vječno", "Imala sam identičan fen narandžaste boje i trajao je godinama", također je navedeno.

Foto: Facebook/madeinyu
Foto: Facebook/madeinyu

U bivšoj Jugoslaviji se proizvodilo skoro sve, "od igle do lokomotive", a na društvenim mrežama s vremena na vrijeme kruži mapa firmi koje su nekada postojale.

U Bosni i Hercegovini se u TAS-u proizvodio popularni Volkswagenov Golf, ali i "buba" uz pomoć tadašnjeg UNIS-a. Fabrika motora Sarajevo je još jedan od giganata čiji je pogon tokom rata pokraden i uništen. U Vogošći je, osim TAS-a, bio i PRETIS, lider namjenske industrije u Jugoslaviji, gdje se proizvodila municija.