Kuća i ured
45

Eko kuća koja donosi dobit: Proizvodi struju, zagrijava kuću i skuplja kišnicu

Klix.ba
Bračni par Willcox izgradio je eko kuću koja je minijaturna elektrana iz koje proizvode svoju struju. Iako ih je kuća koštala više od 680.000 eura, investicija se isplatila zbog vrlo malih računa koje plaćaju.

Tim i Margaret imaju dva tipa solarne energija - jednu koja zagrijava vodu i niz fotonaponskih panela koji proizvode struju. Imaju je toliko da je čak i izvoze, za što dobijaju naknadu od kompanije za električnu energiju National Grid s kojom imaju potpisan ugovor na 25 godina. Kuća se nalazi u Somersetu u Velikoj Britaniji.

Imaju sistem koji skuplja i prerađuje kišnicu koju koriste za toalet. S obzirom na to da je skupe oko 5.000 litara, računi za vodu su ima za 60 posto jeftiniji. Tim koji je penzionisani računovođa vjeruje kako bi njihova kuća mogla biti šablon za stotine hiljada drugih kuća. Ideju za svoju kuću pronašli su u Švedskoj.

Kuća ima odličnu izolaciju koja je napravljena od polistirenovih panela debljine 25 centimetara u zidu i na krovu. Ugrađen je i ventilacioni sistem kako bi ulazio svjež zrak i ne bi se stvarao kondenz.

Izgradnja je trajala dvije godine, a par u njoj živi već šest. Zemlju su platili više od 230.000 eura, a izgradnja sa garažom i eko instalacijama koštala je 475.000 eura. Uprkos tome, dom sada vrijedi više od milion eura.

"Cijena gasa i struje je prestala rasti otkako smo završili izgradnju kuće. Naša izolacija i sistem zagrijavanja su efektivni i štede nam novac. Sretan sam kad uložim u nešto što će mi se višestruko vratiti", rekao je Tim.

Vezani članci