Kuća i ured
53

Dubai dobija svjetlucavi poslovni toranj sa pogledom na Burj Khalifu

Klix.ba
Počeli su radovi na novom neboderu u finansijskom distriktu Dubaija, djelu arhitekata kompanije Foster + Partners, koji će posjetiocima ponuditi pogled na najvišu zgradu svijeta.

Firma sa sjedištem u Londonu, pod vodstvom Normana Fostera, osmislila je prostor od 140.000 kvadratnih metara nazvan ICD Brookfield Place. Centralno mjesto ovog kompleksa zauzima zgrada od 53 sprata sa staklenom fasadom dizajniranom tako da reflektuje sunčevu svjetlost.

Poslovna zgrada na vrhu će imati tri penthausa i terase sa pogledom na 828 metara visoku Burj Khalifu, najvišu zgradu na svijetu, koja je izgrađena 2010. godine.

Ovdje će se naći više od 83.000 m2 kancelarijskog prostora, a u zgradi pored nje, manjem tornju bit će otvoren trgovački centar sa teretanom i restoranima na ukupno 14.000 m2.

"Početak gradnje ICD Brookfield Placea označava novu fazu jednog od najprestižnijih projekata u finansijskom distriktu Dubaija", kazao je Grant Brooker, poslovni partner kompanije Fosters + Partners.

"Naš je cilj da se poboljša urbani karakter finansijskog distrikta stavljajući javne prostore u sami centar dizajna", dodao je istakavši da će ovaj projekt doprinijeti stvaranju novog društvenog čvorišta grada.

Ove zgrade okruživat će trg i bit će povezane pješačkim stazama. Uređena područja bit će mjesta za javne izložbe i druge kulturne događaje, objavio je magazin Dezeen.