Kuća i ured
31

Drveni neboder sa originalnom fasadom u Štokholmu

Klix.ba
Arhitekti kompanije Anders Berensson predstavili su konceptualne planove za najvišu zgradu u Štokholmu koju bi gradili od posebne vrste drveta.

Prema njihovim nacrtima, ovaj 133 metra visok neboder trebao bi biti izgrađen na mjestu sadašnjeg parkinga u centru grada, a bio bi prekriven fasadom sa brojevima.

Švedski studio dobio je priliku da dizajnira izgled 40-spratnice koja bi pomogla ubrzanom rastu gradske populacije.

"Želite li smanjiti broj automobila u centru Štokholma, a istovremeno povećati broj stambenih objekata bez gradnje na zelenim površinama, onda je očigledno rješenje zamijeniti parkinge stanovima, prodavnicama i restoranima", kazali su arhitekti.

Zgrada bi se trebala graditi od panela unakrsno lameliranog drveta (CLT), revolucionarnog materijala koji je značajno snažniji i izdržljiviji te omogućava veće i više drvene strukture nego ikada prije. CLT ima veliki kapacitet kada je u pitanju izgradnja nebodera, kako u pogledu snage, tako i ukoliko dođe do požara.

"Danas se u Švedskoj CLT kao nova tehnologija koristi uglavnom za niže zgrade, ali mi smo željeli pokazati njegov puni potencijal jer Švedska ima razvijenu drvnu industriju", istakli su arhitekti za magazin Dezeen.

Neboder je nazvan Trätoppen (švedska riječ za krošnju), a s obzirom da se nalazi na vrhu parkinga Parkaden, projektovanog šezdesetih godina prošlog stoljeća, brojevi na njegovoj fasadi ostali bi kao podsjetnik na stara vremena. Naime, parking ima prepoznatljiv broj prekrivenih fasada koje vozačima pomažu da se orijentišu unutar zgrade. Ta funkcija bi trebala ostati u na samom neboderu.

"Sa vanjske strane fasade se može iščitati na kojem ste spratu, a iznutra će vas podsjetiti na kojem ste spratu u garaži", kazao je Berensson. "Ovo je korisna funkcija s obzirom da će neboder biti najviši u centru Štokholma".

Fasada je praktična jer djeluje kao "krema za sunce", odnosno zgradu održava hladnom i energetski efikasnom.

Prvih sedam spratova bit će pretvoreni u dio sa prodavnicama i restoranima, te javnom terasom.