Kuća i ured
65

Danci otkrili da je ključ njihove sreće filozofija i način života "hygge"

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Danci su konstantno rangirani kao jedna od najsretnijih nacija na svijetu, a otkrili su da je tajna u specifičnom stilu i načinu života poznatom kao "hygge", što znači udobnost. Ovaj stil života brzo se proširio i na ostatak svijeta i doveo do pojave lifestyle vodiča, restorana i kafića s ugodnim hygge ambijentom.

Riječ "hygge" je izvorno norveška riječ za blagostanje, a kao stil života uključuje ugodan ambijent i udovoljavanje sebi. Hygge stil života najbolje opisuje čitanje knjige dok zamotani u dekicu sjedite pored kamina.

Poenta hygge stila života je razmaziti sebe, potpuno se opustiti i živjeti poput pravog hedoniste. Stoga, da biste i ove godine živjeli hygge nabavite mnogo svijeća u svim oblicima i veličinama, a gledanje televizije i filmova zamijenite čitanjem knjiga.

Potrudite se da uvijek imate dovoljno zaliha svog najdražeg toplog napitka, jer su topli napici pouzdan način da doprinesete udobnosti u bilo kojoj situaciji.

Povezivanje je jedan od ključnih faktora ovog načina života. Pozovite prijatelje na večeru ili izađite van i razgovarajte, jer bitno je da se povežete.

Udobnost je kod hygge načina života veoma bitna pa se opskrbite mekanim jastucima, dekicama i udobnom odjećom.

Mnogi skandinavski enterijeri uključuju obilje drveća i biljaka pa se pobrinite da vam soba bude prozračna i puna cvijeća.