Kuća i ured
54

Budućnost svijeta je na dnu okeana: Naselja u obliku meduza

Klix.ba
Belgijski arhitekt Vincent Callebau otkrio je ambiciozne planove o seriji podvodnih ekonomskih sela u kojima bi u budućnosti živjelo 20.000 ljudi.

Njegov projekat "Aequorea" je zamišljen u obliku samoodrživih spiralnih nebodera koji dotiču morsko dno, ali dosežu i do površine.

Izgledaju poput meduze, napravljeni su korištenjem reciklirane plastike od nakupine plastičnog smeća u okeanima.

U Aequorei bi bili naučna laboratorija, uredi, hoteli, sportski tereni i farme na 250 spratova koji bi išli u dubinu do 1.000 metara. Morska voda bi se destilirala i koristila za piće, mikroalge bi reciklirale organski otpad, a svjetlost bi bila osigurana kroz bioluminiscenciju.

Kada su u pitanju zemljotresi, oluje i sve ono što bi moglo oštetiti naselje, ne treba brinuti jer bi geometrija nebodera onemogućila strujama da utječu na pomicanje objekata. Također, vanjski dio zida bio bi deblji kako se ide prema dnu zbog pritiska.

Hranu bi pravili iz algi, planktona i mekušaca koji su bogati vitaminima, proteinima i mineralima. Na vrhu nebodera na površini okeana bila bi napravljena polja organske hrane.

Callebau ističe kako je ovo potpuno ekonomično selo koje ne zagađuje vazduh niti vodu. Za zrak bi se koristile elektrolize vode kroz dimnjake, a mikroalge koje bi se uzgajale u akvarijima bi se koristile za regulisanje zagrijavanja i hlađenja prostora.