Savjeti u indijskim udžbenicima
128

Konzumiranje mesa će vas učiniti lopovom i lažovom

Klix.ba
Prednosti i mane dijete koja sadrži mesne proizvode su stalna tema debata među nutricionistima, ali udžbenici u indijskim školama su svoju poziciju po tom pitanju učinili jako jasnom. Naime, prema onome što piše u tim udžbenicima, konzumiranje mesa će dovesti do laganja, krađe i seksualnog kriminala.

Ove neobične moralne smjernice su se pojavile u udžbenicima za 11-godišnjake, a pružaju edukaciju o zdravlju, higijeni i seksu.

U dijelu teksta u kojem se spominju ljudi koji konzumiraju meso stoji da oni bez ikakvih problema i grižnje savjesti mogu da lažu, zaboravljaju obećanja, budu neiskreni i da govore ružne riječi, kradu te da se okrenu nasilju i počine zločine seksualne prirode.

Udžbenici takođe navode da su svi mesni proizvodi sačinjeni od otpada i hvale Japance zbog njihove vegeterijanske ishrane. Knjiga daje i savjete o sklapanju brakova i savjetuje djevojkama da nađu dobrog muža dok su stare između 18 i 25 godina.

Prema izvještaju indijskog televizijskog kanala NDTV, knjigu je izdala kompanija S Chand, a šef indijskog Centralnog odbora za edukaciju je rekao da te udžbenike koriste individualne škole te da se njihov sadržaj ne kontroliše.