lifestyle
17

Kako vas osjećaj ljubavi može zagrijati

Klix.ba
Osjećaji vezani za ljubav mogu vas zagrijati iznutra i dati vam poseban sjaj, a to je zato što podrška i ljubav zapravo stvaraju osjećaj topline, tvrde naučnici.

Također, otkriveno je i kako neki zagrijani objekt može povećati našu bliskost prema drugim ljudima. Zasad je malo toga poznato o tome kako naš mozak stvara društvene odnose. Nalazi ukazuju na to da nam bliskost sa drugima donosi osjećaj zadovoljstva, jer aktivira u mozgu iste fizičke reakcije kao i kada nam je toplo, tako da nas osjećaj ljubavi uistinu može fizički zagrijati.

Studiju u vezi sa ovim pitanjima proveo je Univerzitet u Californiji, radeći sa volonterima čija je prosječna dob 20 godina. Nakon provedenih eksperimenata kojima su utvrđivane reakcije na različite emocije ocijenjeno je kako su ispitanici na skali od 1 do deset imali prosjek veći od 6 kada je riječ o društvenim vezama, dok je kod neutralnih pitanja taj prosjek bio oko 3.

U drugom eksperimentu volonteri su morali određeno vrijeme u rukama držati neki zagrijani predmet i loptu, pa je ustanovljeno da su bili emotivniji u slučajevima kada su u rukama imali zagrijani predmet, prenosi Daily Mail. Stručnjaci su tu činjenicu povezali sa evolucijom, zaključivši da je toplina igrala bitnu ulogu u tom procesu.

Na kraju, izveden je zaključak da bliskost sa drugim ljudima može pomoći u rješavanju velikog broja problema.