lifestyle
62

Kako "preživjeti" do godišnjeg odmora i odlaska na more

Piše: M. N.
Topli, sunčani dani tjeraju nas da počnemo razmišljati o godišnjem odmoru i moru. No, ukoliko do godišnjeg odmora imamo još mnogo vremena, lijepo vrijeme, poluprazne ulice vikendom i fotografije prijatelja i kolega s mora mogu teško "pasti" i oneraspoložiti nas.

Umjesto da žaljivo gledate i kukate, pokrenite se, unesite vedrinu u svoj životi dočekajte godišnji odmor u pozitivnoj i opuštenoj atmosferi.

Čišćenje stana

Vjerovatno vam se smrači od same pomisli na čišćenje, ali pod ovim ne mislimo na klasično ribanje i pranje. Rasteretite svoje ormare tako što ćete topliju odjeću odložiti u vakuumske kese koje zauzimaju manje prostora. Odjeću koju više ne nosite i ne planirate nositi, donirajte osobama koje su ugrožene i imaju manje od vas. Sam taj čin da ste pomogli nekome, učinit će da se osjećate dobro. Također, pogled na uredan ormar u kojem su šarene ljetne boje, podići će vam raspoloženje.

Osim ormara, možete pokloniti pažnju detaljima u stanu. Riješite se svega nepotrebnog što ste gomilali tokom proteklih mjeseci. Ukrasite stolove, vitrine i police motivima mora, gradova koje ste posjetili, svijećama i cvijećem. Kupite osvježivače s mirisom lavande koja djeluje umirujuće, osvježava prostor, a ujedno štiti od komaraca.

Smireniji na poslu

Pripremite se za posao ranije, organizujte dokumente i pripremite odjeću koju ćete ujutro obući. To će vam dati vremena da doručkujete ili popijete jutarnju kafu bez stresa, a na poslu ćete imati osjećaj da sve držite pod kontrolom. Također, ponesite nešto za grickanje jer to također smanjuje stres i nervozu. Ukoliko se vozite privatnim automobilom, slušajte laganu muziku i pjevušite, a ukoliko koristite javni prevoz, ponesite slušalice i pustite muziku dok ste u vozilu.

Ako je vaš posao vezan za zatvoreni prostor, obavezno uredite svoj stol tako da vam je organizovan, uljepšan i da se gledajući u njega osjećate ugodno i domaće. Stavite osvježivače, cvijeće ili omiljene fotografije koje vas opuštaju. Ne zaboravite prošetati s vremena na vrijeme.

Aktivnosti i relaksacija

Nakon posla obavezno istuširajte se ili napravite sebi kupku u kojoj ćete opustiti mišiće i mozak. Kako biste popunili slobodno vrijeme u periodima kada je većina ljudi na godišnjem odmoru, posvetite se aktivnostima koje mogu biti zabavne i korisne. Upišite kurs stranog jezika, kurs salse, radite aerobik ili jogu, te otiđite na bazen i masažu. Svaka tjelovježba je korisna, ali i oslobađa stresa, te čini da se osjećamo "psihički rasterećeno".

Također, u slobodno vrijeme čitajte omiljene knjige, popunjavajte križaljke i gledajte omiljene filmove. Ukoliko se gurmani, naučite kuhati nova jela.

Vikend iskoristite za odlazak u prirodu, na planinu ili neko izletište. Vozite bicikl, rolajte i plešite.

Prestanite vapiti za petkom, vikendima i ljetom i počnite živjeti. Bitno je samo promijeniti način razmišljanja i odmor će doći prije nego što očekujete.