lifestyle
0

Južna Afrika - zemlja u kojoj je muž kralj

Sarajevo-x.com
Mnogi u Južnoj Africi još uvijek očekuju da žene služe svoje muževe. BBC-eva novinarka Pumza Fihlani piše o njenim unutrašnjim sukobima dok se priprema za udaju.

Ulje cvrči u tavi, kuća je ispunjena različitim aromama, ali u nekoliko minuta začut će se lupetanje. Vrtim se oko peći u panici - sve mora biti savršeno.

Rodbina mog budućeg muža dolazi u moju kuću i želim ostaviti dobar dojam. Odjevena u tradicionalnu haljinu i pokrivena maramom odlučna sam da napravim obrok koji će ih uvjeriti da njihov sin dolazi u sposobne ruke. Jedna od lekcija koje mlade žene u mojoj zemlji, u Xhosa kulturi, imaju u glavi jeste da "dobra žena kuha za svoga muža". Brzo sam shvatila da ovaj vikend neće biti izuzetak.

"Moraš osigurati da u kući uvijek ima hrane", rekla mi je buduća svekrva jedući ramstek i jasno mi stavivši do znanja da ću ja biti žena koja će opsluživati porodicu.

"Naš sin je navikao na tradicionalnu južnoafričku palentu i tripice, morate ih kuhati za njega", dodala je njena sestra.

Moja svekrva i njena sestra imaju oko 70 godina, a meni je 25. Uglavnom ne razumijem tradicionalne običaje ili se ne slažem s njima. Ali, pod velikim sam pritiskom jer ih ne želim iznevjeriti, želim njihov blagoslov. To je razlog i što nosim haljinu danas, u njihovom svijetu žene ne nose hlače. Kuća je bila ispunjena smijehom i razgovorom 15-ak ljudi. Govorilo se i o anegdotama iz djetinjstva mog zaručnika, zbog čega se nekoliko puta zacrvenio u licu. Sjedio je mirno na kauču, pretvarajući se da gleda utakmicu kriketa. Znam da nije gledao, jer mi nije znao reći rezultat kad sam ga pitala.

Stavila sam hranu za njega na tablu, veliku porciju mesa i povrća, i pažljivo mu je prinijela. Mogla sam osjetiti oči u sobi koje me pritom prate. Nisam ih htjela razočarati te sam mu se naklonila ponudivši mu hranu. Luk koji sam donijela je znak poštovanja u mojoj kulturi, znak da žena priznaje da je čovjek glava kuće i zato ga ona tretira kao kralja.

Sat kasnije, svi su bili siti, suđe sklonjeno u stranu, ostaci hrane spakovani za goste da ponesu kući. Znala sam da sam zaradila svoje mjesto u porodici, nakon što mi je svako od gostiju čestitao na sjajnoj večeri.

"Dobro si sve napravila moja draga snaho", rekla mi je svekrva i poljubila me u obraz. Vrijeme koje sam provela s njima dalo mi je uvid u ono što me čeka, ropstvo i potčinjenost, dok stavljam interese svog muža ispred svojih u čast drevne tradicije.

To je meni, modernoj i neovisnoj mladoj ženi jake volje, otvorilo oči. Neće biti lako, ali sam spremna upustiti se u izazov usklađivanja ovih dvaju različitih dijelova mene.