lifestyle
90

Jedan sat intenzivnih vježbi ima isti učinak kao 50 sati hodanja

Klix.ba
Mnogi ljudi smatraju kako šetanjem ostvaruju minimum fizičkih aktivnosti na dnevnoj osnovi, ali je novo istraživanje pokazalo da je šetanje nedovoljno za povoljne učinke na zdravlje.

Ustanovljeno je, naime, kako jedan sat intenzivnog treninga vrijedi kao 50 sati hoda. Zapravo, australski naučnici su utvrdili kako se napornim vježbama puno efikasnije gube masnoće te smanjuje nivo holesterola.

Studija je provedena uz pomoć volontera koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je vježbala sat dnevno tri puta sedmično, dok je druga grupa imala zadatak šetati najmanje pola sata dnevno svakog dana u sedmici.

Tako je ustanovljeno da je grupa koja je intenzivno vježbala imala puno više zdravstvenih pogodnosti u odnosu na drugu grupu, prenosi Daily Mail.

"Stručnjaci većinom preporučuju barem pola sata šetnje, međutim, otkrili smo kako bi bilo potrebno 50 sati šetanja da bi se dostigle koristi koje ostvarujemo za samo sat vježbanja", kazala je Lynda Norton, voditeljica tima koji je radio na ovoj studiji.

Ona je dodala kako je svaki oblik tjelesne aktivnosti bolji nego nikakav, ali je u svakom slučaju puno bolje intenzivno, nego umjereno vježbati.