Pravna bitka zbog naziva
2

Izdavači knjige "50 nijansi sivog": Kopirajte nas na vlastiti rizik

Klix.ba
Nakon što su se pojavili brojni naslovi inspirisani popularnom erotskom romansom "50 nijansi sivog", francuski izdavač ovog djela krenuo je u pravnu bitku.

Iz izdavačke kuće Lattes poručuju da su zaštitili naslov knjige koja je samo u Francuskoj prodata u četvrt miliona primjeraka za mjesec dana te su dva izdavača optužili za prevaru.

Sporna izdanja nose naslove "Decoding Fifty Shades of Grey" Ane de Lis, autorice koja u januaru planira izdati i kuhar "Fifty Shades of Grey Cookbook", u izdanju Les Editions First.

Izdavač Contre-dires izdao je francuski prijevod djela "50 Ways to Play: BDSM for Nice People", koje se naziva praktičnim vodičem u oblasti dominacije, sadizma i mazohizma. Autori su Debra i Don Macleod.

U Francuskoj su izdate i knjige "Fifty Shades of Pleasure: A Bedside Companion" Marise Bannett, a najmanje tri naslova koja se oslanjaju na naziv poznatog romana planirana su za 2013. godinu.

"U nekoj od tih knjiga preuzeti su elementi knjige, što je sasvim parazitski", kazao je Laurent Laffont, urednik Lattesa, izdavačke kuće koja je zaštitila naslov na zahtjev agenta britanske autorice E. L. James. Njena knjiga prodata je u 40 miliona primjeraka širom svijeta i predstavlja prvi dio trilogije koji govori o ljubavi 21-godišnje studentice i bogatog biznismena.