Ugodnije mirišu
97

Istraživanje pokazalo da su muškarci koji jedu više voća i povrća privlačniji ženama

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Istraživači s Univerziteta Macquarie u Sydneyju u Australiji otkrili su da žene najviše privlače muškarci čiji je tjelesni miris uzrokovan ishranom u kojoj dominiraju voće i povrće.

Također tvrde da je unos masnog tkiva, mesa i jaja povezan s ugodnim tjelesnim mirisom, dok je dijeta bogata ugljikohidratima povezana s intenzivnijim, manje ugodnim tjelesnim mirisom.

"Miris je važna komponenta atraktivnosti, posebno ženama. Naše istraživanje pokazalo je da su ženama privlačniji muškarci koji su jeli više povrća, jer je njihov tjelesni miris ugodan", rekao je autor studije Ian Stephen.

Ispričao je kako su tokom studije naučnici tražili da muškarci snimaju svoju ishranu, a potom učestvuju u dvije metode kojima se utvrđuje koji su muškarci imali najugodniji tjelesni miris.

U prvom testu koristili su spektrofotometar kako bi izmjerili intenzitet boje kože kod muškaraca, jer koža emituje nijanse karotenoida kada jedemo različito povrće. Zatim su muške majice davali ženama koje su ih rangirale prema mirisu.

Najbolje su mirisali muškarci koji su najviše jeli povrće i voće. Oni koji su jeli više mesa bili su u sredini, a najgore su mirisali oni čija se ishrana temeljila na ugljikohidratima.