lifestyle
0

Iranski blogger osuđen na 14 godina

Sarajevo-X/Iskon.hr
Iranski blogger osuđen je na 14 godina zatvora pod optužbom za špijunažu i pružanje potpore stranim kontrarevolucionarima, a zapravo je na svom blogu kritizirao hapšenje drugog bloggera, saznaje Iskon.hr.

Arash Sigarchi uhapšen je prošli mjesec nakon što je na svojem blogu kritizirao hapšenje drugog on-line novinara i njegovog kolege. Blogerske zajednice širom svijeta ostale su zapanjene ovom presudom, a reagirala je i organizacija Reporteri bez granica (Reporters Without Borders) koja prati slobodu novinarstva širom svijeta i koja tvrdi da na taj način iranski sud želi zaplašiti ostale novinare i korisnike interneta kako bi internet i on-line mediji bili što manje korišteni.

Glasnogovornik organizacije Reporteri bez granica Sigarchijevu je osudu nazvao "grubom" i pozvao iranskog predsjednika Mohameda Khatamija da smjesta omogući njegovo puštanje iz zatvora.

Sigarchijev advokat označio je revolucionarni sud u regiji Gilan, na kojemu je donesena presuda, "ilegalnim i nekompetentnim" te zatražio ponovno javno suđenje.