{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vareška peka privukla mnoštvo učesnika i degustatora

17.8.2014. u 12:38
220
43
Vareška peka privukla mnoštvo učesnika i degustatora
220
U Varešu je jučer, u okviru Ljetnog festivala "Vareško ljeto", održano tradicionalno takmičenje u pravljenju peke.
U pripremi peke nadmetali su se seoska kućanstva Klarić, Kapetanović i Grga, udruženja žena Vijaka, Stupni do, Budoželje, Strica-Zarudje i Pogar, udruženja lovaca, ribolovaca, ekstremnih sportova i izviđača, udruženja Čuvari bosanske krune Dragovići i BZK Preporod, ćevabdžinica Parić i restoran Krčma Vijaka, te Gradina Dabravine.

Sve ekipe su pripremali peku proizvedenu u kovačnici u selu Oćevija, jedinoj takvoj u Evropi.

Ocjenjivanje pripremljenih peka nakon degustacije su obavili predstavnici Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine. Najboljim ekipama uručena su priznanja.

U revijalnom dijelu manifestacije pripremana su tradicionalna jela, maslenjak ispod sača, lovački gulaš, predstavljeni su proizvodi kovačnice, a upriličena je i izložba organski proizvedene hrane.

Veliki broj posjetilaca mogao je degustirati pripremljena jela

Pokrovitelj manifestacije bio je općinski načelnik Avdija Kovačević koji je naglasio da je cilj takmičenja promocija tradicionalnih vrijednosti, afirmacija domaćih proizvoda i inicijativa za proizvodnjom organske hrane koje nedostaje na tržištu a Vareš ima potencijale za ovaj vid proizvodnje.

Turnir na otvorenom, defile izviđača i biciklistička utrka, svečana sjednica općinskog vijeća također su obilježili Dan Općine Vareš.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: