Nastavak inovacija
363

Univerzitet u Sarajevu uvodi master program Nutricionizam

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu od naredne školske godine 2017/18 pokreće aktuelni master program "Nutricionizam". Tako se nastavljaju inovacije na Univerzitetu u Sarajevu, praćenje aktuelnih tema i kreiranje interdisciplinarnih stručnjaka.

Nutricionizam je primijenjena nauka o ishrani i djelovanju hrane na ljudski organizam, na rast, razvoj, funkcije, koncentraciju, efikasnost tokom svih faza životnog ciklusa u zdravlju i bolesti.

Nutricionisti su značajni posrednici pri prijenosu prehrambenih naučnih spoznaja na sveukupnu i ciljanu populaciju da bi se očuvalo ili poboljšalo zdravlje i status organizma.

"Trendovi u ishrana se oslikavaju na našem svakodnevnom životu. Svjedoci smo povećanja populacije na svjetskom nivou uz istovremeno smanjenje plodnih obradivih površina. Kada se tome doda i problem povećanog bacanja hrane, dolazimo do zabrinjavajućih predviđanja. Također, stalne su promjene u obrascima ishrane, koji imaju raznolike zdravstvene implikacije. Stoga je neophodno educirati stručnjake u ovoj oblasti kako bi povećali svijest o značaju pravilne ishrane", rekla je voditeljica studija doc. dr. Irzada Taljić.

Ona smatra da je potreba za kvalitetnim, dobro školovanim, visoko stručnim djelatnicima iz naučne oblasti ishrane velika.

"Master studij 'Nutricionizam' predstavlja odgovor na potrebe društva za školovanjem stručnjaka koji su sve potrebniji i u Bosni i Hercegovini, a interes za tu vrstu kadrova posebno iskazuje prehrambena industrija. Sve veći broj stanovništva vodi računa o svojoj ishrani pri čemu traže savjet / pomoć, a na tržištu ne postoji kadar koji bi im mogao dati odgovor", zaključuje Taljić.