Održano ročište
26

Održano ročište po tužbi Sebije Izetbegović protiv UNSA, advokati priložili kopiju indeksa

A. Ku.
Senka Nožica (Foto: I. L./Klix.ba)
Senka Nožica (Foto: I. L./Klix.ba)
U Općinskom sudu u Sarajevu održano je pripremno ročište u kojem je bivša direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović tužila Univerzitet u Sarajevu (UNSA) traživši da se poništi odluka o oduzimanju njene titule magistra medicinskih nauka.

S obzirom na to da su na današnjem ročištu priloženi novi dokazi odlučeno je da se ročište odgodi te će biti nastavljeno u aprilu.

Izetbegović je ranije kazala da se pojavila kartonska koverta u kojoj se nalaze njeni originalni certifikati i lični dokumenti, a koji su, kako kaže, bili ukradeni iz ladice njenog kancelarijskog stola.

Advokati Sebije Izetbegović, Senka Nožica i Esad Oruč, priložili su nove dokaze u kojima su ovjerena kopija indeksa postdiplomskog studija i vještačenje Kantonalnog suda u Sarajevu koje je sprovedeno uz međunarodnu pravnu pomoć.

Medijima se nakon ročišta obratila Senka Nožica, pravna zastupnica Izetbegović, koja je rekla da se u ovom slučaju ne radi o pravu već o politici.

"Ako neka institucija u BiH, kao što je Univerzitet, neće da prihvati odluku Tužilaštva, jedinog nadležnog organa u Sarajevu koji može da provede postupak o postojanju, nepostojanju i navodnom falsifikatu, a ne prihvata ga i to obrazloženjem koje je nebulozno onda je jasno da se radi o političkom procesu", stava je Nožica.

Također je kazala da će tražiti podatak koliko je od 2022. godine otkriveno lažnih diploma na UNSA.

"Zastupnik tuženog je rekao da su oni 2022. godine, kada je donesen novi zakon, u UNSA pokrenuli postupak kako bi otkrili falsifikovane diplome. Tražit ću da iznesu podatak koliko je otkriveno falsifikovanih diploma, ili su eto našli samo Sebiju Izetbegović", kazala je Nožica.

Istakla je da su u indeksu ovjerene ocjene i potpisi profesora.

S druge strane, advokat Enver Smajkan koji zastupa UNSA sumnja da je odobreno vještačenje vještacima iz BiH i tvrdi da Izetbegović nije dokazala da je položila ispite.

On je predložio da pravni tim Sebije Izetbegović dostavi vještačenje Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Podsjetimo, Izetbegović je početkom marta prošle godine oduzeto akademsko zvanje na Senatu Univerziteta u Sarajevu.

Nakon magistarske titule Izetbegović je oduzeto i zvanje profesorice na Medicinskom fakultetu.