Gastro
0

Ukusna hrana koja ima do 100 kalorija

Klix.ba
Kako biste sačuvali svoje zdravlje i optimalnu tjelesnu težinu, morate se kloniti visokokalorične hrane i okrenuti se zdravoj i prirodnoj hrani.

Odabir zdrave hrane je poprilično težak zadatak, a takva ishrana može biti monotona i skupa. Ipak, postoji rješenje, jer su nutricionisti preporučili jednostavnu hranu koja će vas dovesti do željenog cilja.

Voćna salata

Voćnu salatu možete praviti od različitih vrsta voća. Kako biste pod kontrolom imali količinu kalorija nemojte koristiti sirup, nego je promiješajte samo u prirodnom voćnom soku. Porcija treba sadržavati oko 32 grama voća, a ta količina sadrži do 100 kalorija, mnogo vitamina i minerala koji vam daju energiju. Voće treba izrezati na komadiće srednje veličine i u salatu staviti po dva komadića svake vrste odabranog voća.

Kokice

Kokice su veoma ukusne i brzo zasite, a sadrže veoma malo kalorija. Savršena su užina. Preporučuje se da pojedete do 350 grama kokica, kako ne biste unijeli previše kalorija.

Jaja

Jaja su sjajan izvor proteina i organizmu brzo daju energiju. Ona se mogu kombinirati sa različitim sendvičima i salatama.

Mliječni proizvodi

U svojoj ishrani morate imati mliječne proizvode, jer njihovim unošenjem regulišete nivoe kalorija i proteina. Ukoliko želite izgubiti na težini, pijte obrano mlijeko, oko 100 ml dnevno. Mlaćenica je također veoma korisna jer sadrži sasvim malo masti, a bogata je kalcijem i fosforom.

Svježe i suho voće i orasi

Različito suho voće ima različitu energetsku vrijednost, tako da je potrebno voditi računa o unesenim količinama. Kada je riječ o svježem voću, ističu se jabuke, kruške, šljive, pomorandže, narandže, grejp, trešnje i lubenica. Orasi su također izvor energije. Posebno su korisne pistacije, jer su bogate kalijem, zdravim mastima i imaju malo kalorija.

Supe

Umjesto grickalica navečer pojedite supu s povrćem, a preporučuje se i pileća supa.