{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Traži se povlačenje Coca-Cole koja sadrži kancerogenu boju

26.6.2012. u 17:37
93
12
Traži se povlačenje Coca-Cole koja sadrži kancerogenu boju
93
Traži se povlačenje Coca-Cole koja sadrži kancerogenu boju
Britanski aktivisti traže zabranu upotrebe karamel boje u Coca-Coli, koja se povezuje sa nastankom raka.
Hemikalije pronađene u Coca-Coli, koje ovom piću daju izrazitu karamel boju, povezane su sa nastankom raka kod ljudi. Coca-Cola je u SAD-u, navodno zbog sporne boje, nedavno promijenila proizvodni proces koji bi trebao smanjiiti količinu sumnjive hemikalije. Međutim, ta mjera opreza još nije primijenjena u drugim zemljama.

Količina hemijskog sastojka 4-MI, pronađenog u limenkama Coca-Cole u Velikoj Britaniji, bila je 34 puta veća u odnosu na piće koje se prodaje u SAD-u.

Zdravstveni zvaničnici u Californiji su bili toliko zabrinuti da su donijeli pravilo prema kojem na takvim limenkama mora stajati upozorenje o štetnosti po zdravlje.

"Coca-Cola bi trebala poštovati zdravlje svih svojih klijenata, bez obzira na to u kojem dijelu svijeta se nalazili, tako što će korstiti boju koja ne sadrži hemikalije koje izazivaju rak", saopćili su britanski aktivisti koji se bore za povlačenje Coca-Cole sa spornim sastojkom sa tržišta.

Proizvođač tvrdi da je moguće proizvesti karamel boju i bez sastojka 4-MI, međutim taj proces je četiri puta skuplji.

U SAD-u u 355 mililitara popularnog pića ima 4 mikrograma sastojka 4-MI, dok se u drugim dijelovima svijeta to kreće od 56 do 267 mikrograma.

Coca-Cola demantuje postojanje rizika po zdravlje ljudi i tvrde da su proizvodni proces promijenili kako bi izbjegli "neutemeljena upozorenja po zdravlje na limenkama i bocama".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: