{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proizvedena čokolada koja je dobra za srce

7.10.2013. u 14:27
0
31
Proizvedena čokolada koja je dobra za srce
0
Proizvedena čokolada koja je dobra za srce
Proizvedena je čokolada koja je dobra za srce, a u prodaji bi se mogla naći za nekoliko mjeseci.
Acticou, tamnu čokoladu koja sadrži zdrave biljne hemikalije flavanole, proizvela je švicarska kompanija Barry Callebaut.

Testiranja su pokazala da ova čokolada povećava elastičnost krvnih sudova za jedan do dva posto, što omogućava bolji protok krvi. Istraživanja su pokazala da i poboljšanje elastičnosti od jedan posto smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema, uključujući i srčane udare.

Zrna kakaa prirodno obiluju flavanolima, ali oni obično nestaju tokom obrade. Kompanija Barry Callebaut je prilagodila svoju tehniku obrade zrna kako bi očuvala ove hemikalije.

"Ovo nije umjetno dodavanje materija, nego očuvanje već prisutnih u kakau", rekla je Marijke de Brouwer, glasnogovornica kompanije.

Na konferenciji Mreže čokoladne industrije saopćeno je kako je interesovanje za ovom čokoladom veoma veliko, a Evropska komisija odobrila je zdravstvene tvrdnje.

Čokolada će tako na omotu moći tvrditi da flavanoli pomažu održavanju elastičnosti krvnih sudova, što pomaže protoku krvi.

Druge studije ukazuju na to da ova čokolada dobro djeluje i na druge zdravstvene probleme, od sprečavanja pojave bora, do povoljnog utjecaja na rad mozga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: