{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena antikancerogena ljekovitost papaje

F
10.3.2010. u 09:57
0
0
Potvrđena antikancerogena ljekovitost papaje
0
Potvrđena antikancerogena ljekovitost papaje
Američki istraživači objavili su u utorak da ekstrakt i čaj od lišća papaje imaju dramatična antikancerogena svojstva protiv širokog spektra tumora, potvrdivši vjerovanja koja se čuvaju u tradiciji brojnih naroda.
Istraživač sa Univerziteta Florida Nam Dang i njegove kolege u Japanu dokumentirali su antitumorski učinak papaje protiv tumora grlića maternice, dojke, jetre, pluća i gušterače, u izvještaju objavljenom u naučnom časopisu Journal of Ethnopharmacology.

Istraživači su koristili ekstrakt napravljen od sušenog lišća papaje, a učinci su bili jači kada su stanice primile veće doze čaja od lista papaje.

Dang i drugih naučnici su pokazali da ekstrakt lišća papaje pospješuje proizvodnju ključnih signalizirajućih molekula koje se nazivaju "Th1-tip citokini", a pomažu regulisati imunološki sistem.

To bi moglo dovesti do terapije za liječenje koje koriste imunološki sistem u borbi protiv raka, rekli su autori u broju časopisa za februar koji je u utorak objavio Univerzitet Florida.

Papaja se koristi kao narodni lijek za razne bolesti u mnogim dijelovima svijeta, naročito Azije.

Deng je rekao da se rezultati u skladu s izvještajima domorodačkog stanovništva u Australiji i njegovom rodnom Vijetnamu.

Istraživači su rekli da ekstrakt papaje nije imao nikakve toksične učinke na normalne stanice, izbjegavajući uobičajene nuspojave mnogih liječenja raka.

Istraživači su izložili kulture 10 različitih tipova stanica raka ekstraktu lista papaje u četiri gradacije snage i izmjerili učinak nakon 24 sata. Papaja je usporila rast tumora u svim kulturama.

Dang i kolege prijavili su patent destilacije ekstrakta papaje preko Tokijskog univerziteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: