Bizaran razlog
18

Novo istraživanje pokazuje da je mirisanje hrane povezano s debljanjem

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naučnici s Univerziteta Berkeley iz Californije otkrili su da miris hrane igra važnu ulogu u načinu na koji tijelo procesuira kalorije te da samim mirisanjem hrane prije jela možemo potaknuti nakupljanje viška kilograma.

Studija je provedena na miševima, a otkriveno je da miševi koji nisu mirisali hranu nisu dobili na težini. S druge strane, miševi koji su prije jela mirisali hranu udvostručili su svoju tjelesnu težinu.

Iako je studija provedena na miševima, a ne na ljudima, naučnici ističu da je ova povezanost fascinantna. Rezultate studije objašnjavaju tvrdnjom da je osjet mirisa povezan s odlukom tijela da skladišti masnoće, umjesto da ih sagorijeva.

Studija je objavljena u časopisu "Cell Metabolism", a naučnici se nadaju da će rezultati ove studije biti od pomoći osobama koje imaju poremećaj u ishrani te osobama koje se bore da izgube na težini.

"Dobitak tjelesne težine ne mjeri se samo unosom kalorija. Ukoliko utvrdimo da je i kod ljudi čulo mirisa povezano s debljanjem, moći ćemo napraviti lijek koji ne utječe na čulo mirisa, ali blokira metaboličke sklopove. To bi bilo nevjerovatno", rekao je Andrew Dillin, jedan od autora studije.